Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterlyx på bordet

När årets tuffaste privatekonomiska utmaning, januari månad, äntligen är till ända kan det kanske vara läge att lägga några hundralappar av den hett eftertraktade lönen på en riktigt god middag. Köket föreslår en äkta klassisker med skön retrokänsla där pepparbiff och krämig potatisgratäng följs av egengjord vaniljglass med vinterlyxen färska bär.

Annons

Pepparbiff med potatisgratäng (4 port)

ca 700 g rostasfilé i bit

grovmalen svartpeppar

salt

smör till stekning

1 kg potatis

4 dl grädde

2 stora vitlöksklyftor

salt och peppar

200 g riven, smakrik ost

1. Putsa köttet lätt och rulla det därefter i rikligt med grovmalen peppar. Klappa in pepparkornen ordentligt och salta lätt. Skär köttet i åtta skivor och låt vila i rumstemperatur.

2. Sätt ugnen på 225 grader Skala och skiva potatisen i tunna skivor.

3. Pressa ner vitlöken i grädden, salta och peppra. Lägg ett lager potatis i en smord, ugnsfast form, strö över lite ost och häll på en skvätt grädde, fortsätt så tills formen är fylld avsluta med ett lager ost och grädde.

4. Grädde potatisgratängen i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills den fått lagom mycket färg och potatisen känns genom prova med en potatissticka.

5. Gör under tiden de fyllda tomaterna och rödvinssåsen (se recept nedan)

Parmesanbakade tomater (4 port)

4 mogna kvisttomater

ca 75 g grovriven parmesanost

hackad persilja

lite ströbröd

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

1. Halvera tomaterna och gröp ur det mesta av tomatköttet. Ställ tomathalvorna tätt i en liten, smord ugnsform.

2. Blanda ost, persilja, vitlök och lite ströbröd till lagom konsistens. Salta och peppra generöst.

3. Skeda upp ostblandningen över tomathalvorna och grilla dem i 225 graders ugnsvärme i cirka 20-25 minuter de är klara när osten fått lite färg och börjat bubbla.

Snabba rödvinssåsen (4 port)

1 rödlök

4 vitlöksklyftor

smör

6 dl rödvin

2 msk kalvfond

3 kvistar färsk timjan

vitpeppar och eventuellt salt

1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Bryn löken i lite smör i någon minut.

2. Tillsätt rödvin och fond och lägg i timjanskvistarna. Låt koka upp och låt sedan såsen puttra på svag värme till cirka 2 dl av vätskan återstår.

3. Sila av lök och timjan och häll tillbaka såsen i en kastrull. Koka upp och smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt.

Hemgjord vaniljglass med färska bär (4 port)

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk (röd)

1 msk honung

1,5 dl strösocker

0,5 vaniljstång

5 äggulor

1 kartong vardera av hallon, blåbär, björnbär och jordgubbar

1. Mät upp vispgrädde, mjölk, honung och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i vaniljstången och hetta upp gräddblandningen.

2. Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera.

3. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggsmeten i kastrullen. Vispa ett ögonblick, dra kastrullen från plattan och låt glassmeten svalna i kallt vattenbad.

4. Låt blandningen stå och mogna någon timme i kylskåp.

5. Sila smeten genom en finsmakig sil för att få bort vaniljstången och eventuella äggklumpar. Frys glassen i glassmaskin i cirka 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Har du ingen glassmaskin går det lika bra att frysa glassen i en bunke och röra om i glassmeten med jämna mellanrum.

6. Placera ut bären på fyra tallrikar och skeda upp glassen. Servera omedelbart.

Mer läsning

Annons