Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplandskubb

En riktig brödklassiker. Den färdiga kubben med sin kupolformade, välvda topp är tung och kräver sin kniv för att delas och skäras i karakteristiskt trekantiga skivor. Anders Björklund, präst i Rådmansö Frötuna pastorat, kokar sitt bröd i en särskild burk på spisen. Men receptet kan också bakas i kastrull i ugnen.

Annons

Använd en rostfri 2-litersgryta - se bara upp så att handtagen inte är av bakelit. Använd inte heller gamla kaffeburkar eller liknande; de kan fälla ut bly!

Ingredienser:

3 dl vatten

50 gr jäst

0,75 dl ljus sirap

1 tsk salt

7 dl fint rågmjöl+ca 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummet vatten och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl. Forma degen till en rund bulle, smörj gryta och lock och lägg sedan ner degen med den jämnaste sidan nedåt.

Låt jäsa under lock cirka 30 minuter, värm ugnen till 200 grader. Sätt grytan med locket på i nedre delen av ugnen på galler. Grädda i cirka 1,5 timme. Stjälp upp brödet och låt det därefter kallna inlindat i bakduk.

Dubbel sats av degen ryms i en 3-litersgryta; öka då på gräddningstiden med cirka 15 minuter.

Mer läsning

Annons