Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppchefer hemlighöll va-rapport

Kommunens högsta tjänstemän mörkade avvikelserapporten där det framgår att va-utbyggnaden havererat. – Grovt tjänstefel, anser Norrtälje kommuns revisorer.

Annons

Bristande styrning, ledning, kontroll och uppföljning. Kommunstyrelsen får skulden för att programmet för va-utveckling 2010-2030 drabbats av kraftiga fördyringar och förseningar, enligt den granskning som revisionsföretaget KPMG gjort på uppdrag av kommunens revisorer. Kommunrevisionens uppdrag är att granska politikerna och de delar ut en anmärkning till samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, en kraftfull men sällsynt åtgärd.

Men granskningsrapporten slår även ned på kommundirektörerna Per Nordenstam och Tommie Eriksson, Norrtälje kommuns ledande tjänstemän. Duon får kritik för att de inte informerade politikerna om va-problemen i god tid. Enligt revisionsrapporten var det väl känt att både va-avdelningen och mångmiljardprojektet att bygga ut vatten och avlopp i Norrtäljes ytterområden inte fungerade. I början av 2014 påbörjade därför va-avdelningen en avvikelserapport som blev klar 9 juni samma år.

Men först i december 2014, ett halvår senare, presenterade kommundirektörerna rapporten, som avslöjade stora brister, för kommunstyrelsen.

”Det borde ha kommunicerats med politiken så fort avvikelserna misstänktes men det bedömdes från tjänstemannahåll att det inte var läge, allra minst eftersom det var valår”, skriver KPMG i sin granskningsrapport.

Johnny Karlson (S), vice ordförande för kommunens revisorer, kallar det grovt tjänstefel att undanhålla informationen. Han får medhåll av revisionens ordförande Claes-Göran Brile (M):

– Det är allvarligt. De mörkar rapporten på eget initiativ med motiveringen att det är val på gång, säger han.

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande, är också kritisk till att informationen dröjde.

– Tjänstemännen har inte valet att mörka större avvikelser, säger hon.

Falk har haft samtal med kommundirektörerna och Kjell Jansson (M), kommunstyrelsens ordförande fram till valet i höstas, om vad som gått snett i va-utbyggnaden.

– Åsikterna går i sär. Men jag ska ha nya samtal med kommundirektörerna om innehållet i revisionsrapporten, säger hon.

Vidare pågår en översyn av organisation och rutiner. Kommunstyrelsen har även klubbat att både va-utbyggnaden och utvecklingen av Norrtälje Hamn, två stora satsningar, ska följas upp extra noga.

– Va-utbyggnaden är ett miljardprojekt som är oerhört viktigt för medborgarna. De måste få klara besked om vad som gäller, om de ska få kommunalt va eller investera i egna lösningar, säger Ulrika Falk.

Kjell Jansson (M), numera oppositionsråd, anser också att kommundirektörerna skulle ha offentliggjort avvikelserapporten tidigare. Samtidigt tror han inte att det skulle ha gjort så stor skillnad.

– Viktigast är att förbättra rutiner och arbetsmetoder. Det jobbet hade redan påbörjats inom va-avdelningen under hösten 2014, säger Jansson.

Mer läsning

Annons