Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal varor och slog väktare – döms till fängelse

De två männen kunde inte försörja sig i Sverige på hederligt vis – och det slutade med fängelse och utvisning.

Annons

Männen kom till Sverige för bara några månader sedan och åkte runt från Örnsköldsvik i norr till Norrtälje i söder, enligt vad de själva sade på jakt efter jobb.

Något jobb fick de inte – kanske för att de bevisligen rökt cannabis, tagit narkotikaklassade tabletter och varit berusade lite då och då när de stoppades av polisen för diverse trafikbrott, snatterier och stölder på sin resa genom Sverige. En stöld i Örnsköldsvik, drograttfylleri i Uppsala – sällskapet rörde sig söderut under tiden oktober-november vilket satt sina spår i polisrapporter.

I början av november, efter bara någon månad i frihet i Sverige, slutade deras resa på Jula i Norrtälje. En skarpögd väktare såg bilen med männen (ytterligare en man fanns i bilen, han är ännu oidentifierad) krypköra omkring och väktaren identifierade dem som möjliga tjuvar.

Mycket riktigt koncentrerade sig männen på en så udda vara som rakblad. Kanske inte udda i ental eller tiopack – men med tanke på att de stal rakblad för 6 000 kronor så var det inte för eget bruk utan för att sälja till någon hälare.

Väktaren ingrep och fick ett slag i magen för sitt besvär under ingripandet. Två av männen kunde dock gripas, anhållas och senare häktas. En av dem bar kniv under stölden – dock utan att använda den.

Inför rätta berättade väktaren att männen uppträdde som professionella tjuvar där var och en haft sin roll under stölden.

Norrtälje tingsrätt har nu dömt männen till tre respektive två månaders fängelse för brotten – den 34-årige mannen som slog väktaren fick tre månader och hans likaså 34-årige kamrat fick två månader. Rätten dömde dem också till utvisning eftersom de så gott som omgående börjat begå brott efter asylansökan.

Mer läsning

Annons