Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg kan vara så oändligt mycket mer än död

Förlusten av en vänskap. Förlusten av ett jobb. Sitt hem. En kropp som inte fungerar som den ska längre, på grund av sjukdom eller olycka. Sorg över att det inte blev som man hade tänkt. Måna Jonsson Roos skriver i NT:s nya serie om att leva med sorg.

Annons

När pappa fick sjukdomsbeskedet stannade allting upp. Chock.

Sedan kom det självklara; ”det måste vara ett missförstånd”. Förnekelse.

Så kom insikten att det var sant och att det var så grymt orättvist. Ilska.

När ilskan inte hjälpte, kom sorgen – innan hoppet. Hoppet om att det måste gå att bota eller i alla fall bromsa upp sjukdomsförloppet.

Insikt igen; Det går inte. Så grymt, så orättvist, så meningslöst! Varför? Varför pappa? Han skulle ju leva länge, länge, länge. Ilska igen.

Så dog pappa. 72 år var allt han fick.

Tomhet.

Och ordlös sorg.

NT:s Måna Jonsson Roos skriver om sorg i NT:s nya serie.

Kunde jag verkligen sörja pappa medan han levde? Var inte det konstigt? Fel? Det finns inget facit på det. Var och en har sin sorg och sitt sätt att bearbeta den. Det är en del av livet, enligt vissa. Utan sorg kan man inte känna glädje, säger andra.

Men vad är sorg? Sorg kan vara så oändligt mycket mer än död.

Men vad är sorg? Sorg kan vara så oändligt mycket mer än död. Förlusten av en vänskap. Förlusten av sitt jobb. Sitt hem. En kropp som inte fungerar som den ska längre, på grund av sjukdom eller olycka. Sorg över att det inte blev som man hade tänkt.

Hur sörjer man sitt livs kärlek som efter 45 år blivit en främling? Hur hanterar man att sin storasyster, som alltid varit ett stöd och en trygghet, plötsligt är beroende av assistans 24 timmar om dygnet? Hur hanterar man sorgen av någon som plötsligt försvinner? Kan man bearbeta förlusten av sitt barn vars hjärta stannar i allt för unga år?

Och kan man jobba med andras sorg?

I vår serie berättar några om sin sorg, sitt sätt att hantera och bearbeta den och i ett avsnitt berättar en sjukhusdiakon och präst hur de klarar av att jobba med andras sorg.

Det finns inget facit i hur man ska sörja eller hur man ska bemöta andra som är i sorg. Sorgen är personlig och alla har sitt sätt att sörja. Några har blivit stärkta av sorgen och med sina erfarenheter hjälper de i dag andra i sin sorg.

Läs deras berättelser i NT:s serie: Att leva med sorg.

Del 1 [+]: Annas syster blir aldrig mer sig lik: "Mimmi var lugnet, min trygghet"

Del 2 [+]: Gerts fru har Alzheimer: "Med tiden tystnade samtalen. Då kom den stora sorgen"

Del 3 [+]: Eijas 23-årige son dog hastigt: "Måste nästan ha superkrafter för att orka"

Del 4 [+]: Mikaels bror försvann spårlöst från Ålandsfärjan för 20 år sedan: "Han är inte död"

Del 5 [+]: Diakon: "Det krävs mod att möta den som sörjer – att finnas där utan att trösta och ta över"

Mer läsning

Annons