Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sallad Olivier

Den här salladen finns på varje persiskt matbord när det är fest. Kommunens mångfaldskonsult Paki Hålvander berättar att hon som liten alltid fick höra att en av Napoleons kockar skapat den matiga salladen för kejsaren att stå sig på i ett slag. Sant eller ej; salladen är lika god ändå.

Annons

Ingredienser:

350 gram kycklingfilé

1 st lagerblad

0,5 gul lök

1 tsk salt

4 kryddpepparkorn

200 gram saltgurka

600 gram potatis (fast sort)

6 st ägg

Sås

3 dl lätt crème fraiche

0,5 dl lätt majonnäs

1 citron

salt

peppar

örter (torkade som smulas välj gräslök, persilja, dill, basilika och/eller oregano)

Dekoration:

saltgurka

oliver

hårdkokt ägg

Gör så här:

Lägg kycklingfiléerna, den klyftade löken och lagerbladen i en kastrull. Tillsätt kryddorna. Häll på så mycket vatten så att det knappt täcker filéerna. Låt koka ca 20 minuter. Låt det svalna. Hacka/tärna kycklingen när den är så pass kall att du kan hantera den.

Skala och tärna potatisen, koka mjuk i ca 10 12 minuter (tiden beror på potatisens kvalietkvaliteten ), spola med kallt vatten, låt svalna.

Låt äggen koka 10 minuter (lägg i äggen från början), spola med kallt vatten och låt svalna. Hacka äggen och finhacka saltgurkorna.

Blanda till såsen, smaka av med pressad citron, salt, peppar och örter.

Dekorera salladen med gurka, ägg och oliver.

Mer läsning

Annons