Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sjunker bostadspriserna i Norrtälje

Norrtälje är en av de kommuner i Stockholms län där bostadspriserna har sjunkit mest de senaste tre månaderna.

Annons
Priserna på både villor och bostadsrätter har gått ner mellan november och januari. Samtidigt har försäljningen ökat. Foto: Janerik Henriksson /TT

Enligt statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som presenterades på onsdagen, har bostadsrättspriserna i Stockholms län sjunkit med 6 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna har minskat med 6.6 procent.

Utvecklingen skiljer sig åt bland kommunerna men är nedåtgående i samtliga. I Haninge, Norrtälje och Danderyd har villapriserna sjunkit kraftigast: Med 11.5, 11.7 respektive 11.8 procent. Minst påverkat är Södertälje där villapriserna endast sjunkit med 0,2 procent.

Prisutvecklingen bland bostadsrätter är negativ i samtliga kommuner i Stockholms län utom i Upplands-Bro där priserna har gått upp med 1,8 procent. Mest har priserna sjunkit i Sigtuna (-12,5 procent), Vallentuna (-12,3 procent) och Haninge (-9,9 procent). I Norrtälje är tappet också högt: - 11,7 procent.

Samtidigt är det som billigast att köpa en bostadsrätt i Norrtälje, där snittpriset är 24 823 kronor per kvadratmeter. Dyrast är det i Danderyd: 56 348 kronor per kvadratmeter.

I landet som helhet har priserna på bostadsrätter sjunkit med 6 procent i landet och villapriserna med 3 procent.

Läs också [+]: Första hyreshuset på 30 år klart i Älmsta: "Det har inte varit svårt att hyra ut"

Siffrorna baseras på försäljningen av 10 322 villor och 23 477 bostadsrätter under november 2016 till januari 2017 och november 2017 till januari i år.

Likaså visar Mäklarstatistiks siffror, som också släpptes under onsdagen, på samma prisutveckling. Marknaden är dock inte nattsvart för den som vill sälja: Enligt Mäklarstatistik har antalet bostadsförsäljningar ökat kraftigt i Sverige sedan nyår. I januari i år såldes 18 procent fler bostäder än förra året. Dessutom kom Riksbanken under onsdagen med beskedet att reporäntan inte väntas höjas förrän andra halvan av 2018.

Fotnot: I Nykvarn, Solna, Sundbyberg och Vaxholm har för få villor sålts för att räknas med i statistiken och på Ekerö och i Nykvarn har för få bostadsrätter sålts.

Läs också: Bostadspriserna sjönk under hösten i Norrtälje – experten: "Troligt att trenden håller i sig"

Mer läsning

Annons