Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många betalar inte sina p-böter i kommunen

Tretton procent av alla felparkerare i Norrtälje kommun förra året betalade inte sina böter. Det motsvarar ungefär var åttonde bötfälld bilist.

Annons

I förhållande till övriga Sverige är ändå de som parkerar fel i Norrtälje kommun förhållandevis duktiga på att betala sina böter. Det visar siffror från Transportstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

I Norrtälje kommun utfärdades 2 118 böter under 2016. Av dessa betalades 1 841, vilket motsvarar 87 procent betalda och 13 procent obetalda böter.

Majoriteten av de utfärdade böteslapparna i Norrtälje kommun handlar om 400 eller 600 kronor. Bara fyra böter gällande 1 000 kronor utfärdades av kommunen. Två av dem har ännu inte betalats.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti -då invånarantalet i kommunen ökar med många sommargäster, utfärdades totalt 320 böter varav 258 betalades. Det kan jämföras med november månad då 448 böter utfärdades varav 388 betalades.

I Skånska Burlöv var bara drygt hälften av förra årets utfärdade p-böter betalda vid årsskiftet.

Enligt Transportstyrelsens siffror var betalningsviljan högst i Bollebygd i Västergötland där drygt 98 procent av p-böterna betalades. Enligt Transportstyrelsen minskade antalet utfärdade böter generellt sett i landet från 2015 till 2016.

– Tittar man på de tre största städerna, Stockholm, Göteborg och Malmö, som står för hälften av de utfärdade felparkeringsavgifterna, så har antalet minskat avsevärt. Stockholm har ungefär 50 000 färre felparkeringar och det är ganska stora intäkter som försvinner för staden, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons