Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparkakskola

Höjdarkola för den som gillar både kola och pepparkaka. Som i alla kolarecept gäller det att inte göra dubbel sats samt att verkligen hålla koll på temperaturen.

Annons

Ingredienser:

1,5 dl vatten

5 dl strösocker

3-4 msk vinäger

3 msk mörk sirap

3 tsk riven ingefära

2 tsk kanel

0,5 tsk bikarbonat (som blandas i först då kolan kokat färdigt!)

neutral olja att pensla bakplåtspappret med

Gör så här:

Blanda och värm långsamt i tjockbottnad kastrull: vatten, socker, vinäger, sirap, ingefära och kanel. Lägg i en elektronisk termometer och hetta upp blandningen till 141 grader.

Tag kastrullen av spisen och rör ner bikarbonaten. Slå upp kolan på väl oljat bakplåtspapper och markera bitarna när massan börjar stelna.

Skär kolan i bitar och vira de kalla bitarna i cellofan; förvara dem svalt i en lufttät burk.

Mer läsning

Annons