Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskbuffé från Stensta gård

Hemma hos familjen Söderström på Stensta gård, där man håller sig med 7 500 värphöns, har ägget en given plats på matbordet. Njut av Berit Söderströms härligt lättlagade påskbuffé!

Annons

Lammfärspaj

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl

100 gram mjukt smör

1 äggula

1 msk olja

3 msk kallt vatten

Fyllning:

1 hackad lök

3-4 vitlökar

2 msk olivolja

0,5 tsk grovkrossad vitpeppar

1 tsk timjan

400 gram lammfärs

4-5 msk tomatpuré

1 tsk salt

Toppning:

150 g körsbärstomater

250 g fryst broccoli i små buketter

175-200 g fårost i tärningar

svarta oliver efter smak

Äggstanning:

4 ägg

2 dl gräddfil

1,5 dl mjölk eller grädde

1 tsk salt

1 kruka färsk basilika

1. Blanda ihop mjöl, smör, äggula, olja och vatten till en deg. Tryck ut den i en smord ugnsfast form.

2. Gör i ordning fyllningen. Hacka löken och finhacka vitlöken. Bryn färsen och löken i oljan, blanda därefter ner kryddorna och tomatpurén. 3. Låt allt bli varmt och häll ner det i pajskalet.

4. Lägg tomater, broccoli, fårost ohc oliver över färsblandningen

5. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och salt och häll över fyllningen i pajskalet. Lägg basilikablad överst.

6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 50-60 minuter.

Servera med en vitlökssås gjord på:

2 dl creme fraiche

1-2 pressade vitlöksklyftor

0,5 tsk örtsalt

Blanda och och låt gärna såsen få stå en stund i kylskåp före servering.

Ägghalvor med laxröra (6 portioner)

6 kokta ägg

150 g varmrökt lax

1 dl creme fraiche

1 msk dill hackad

1 msk citronsaft

en halv tsk salt

svartpeppar

dill till dekoration

1. Koka äggen i 7 till 8 minute och spola dem i kallt vatten. Skala sedan äggen och halvera dem.

2. Ta bort skinnet från laxen och mosa lite med en gaffel så att den blir finfördelad.

3. Blanda i creme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar. Blanda till en jämn smet.

4. Förvara i kylen tills det är dags att servera.

Ägghalvor med röd kaviar och dill (6 portioner)

6 ägg

6 msk kesella

4 msk röd kaviar

1 dillkvist

1 nypa cayennepeppar

dill och cirka 1 msk röd kaviar till garnering

1. Koka äggen i 7 till 8 minuter, spola dem kalla och skala dem.

2. Blanda kesellan och 4 msk röd rom i en skål.

3. Krydda med cayennepeppar

4. Förvara i kylen till servering.

Servering:

1. Dela äggen i halvor på längden. Om man lägger äggen på ett fat kan man skära bort lite av rundningen på ägghalvan, så står ägghalvorna stadigare på fatet.

3. Klicka på lite av blandningen på ägghalvan och garnera med dill och svartpeppar respektive dill och rom.

Ägg- och räktårta (6-8 pers)

10 digestivekex

50 g smält smör

0,5 tsk salt

Fyllning:

3 gelatinblad

200 g skalade frysta räkor

1 burk (60 g) röd stenbitsrom

3 dl gräddfil

1 msk tomatpure

1 tsk ljus fransk senap

1 krm tabasco

Garnering:

3 hårdkokta ägg

300 g oskalade räkor

ev bladpersilja

1. Smula kexen och blanda smulorna med det smälta smöret och saltet. 2. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten och ställ formen kallt.

3. Förbered fyllningen. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter.Tina räkorna och blanda dem med stenbitsrom, gräddfil, tomatpuré, senap och tabasco.

4. Krama ur gelantinbladen och smält dem i kastrull på svag värme. Rör ner gelantinlösningen i räksmeten, häll upp den i formen.

5. Ställ tårtan att stelna i kylen 2 till 3 timmar.

6. Lossa tårtan ur formen, lägg upp och garnera den med ägg, räkor och grönt.

Nubbesallad (4 port)

5 stora kokta kalla potatisar

6 hårdkokta kalla ägg

1 burk matjessillfileer

0,5 dl hackad dill

0,5 dl strimlad purjolök

4 msk kaviar

0,5 dl majonnäs

1 dl gräddfil

hackad persilja

2 kokta ägg (till dekoration)

1. Skär potatis, ägg och sill i tärningar och blanda i en skål.

2. Finhacka dillen och strimla purjon. Blanda dill, purjo, kaviar, majonnäs och gräddfil och rör därefter ner blandningen i potatis, ägg och sillblandningen.

3. Garnera med hackad persilja och ytterligare 1-2 kokta ägg i klyftor.

Påsktårta

Botten:

200 g mandelmassa

3 äggvitor

Chokladkräm:

3 st äggulor

3 msk strösocker

1 tsk potatismjöl

3 msk kakao

1 dl starkt kaffe

50 g smör eller margarin

Garnering:

1 burk (400 g) persikor i sockerlag

1-2 dl vispgrädde

0,5 påse mandelspån

1. Riv mandelmassan. Vispa äggvitor hårt och vänd ner dem i mandelmassan.

2. Häll smeten i en väl smord och mjölad form, cirka 22cm i diameter.

Grädda botten i 20 min 175 grader.

3. Blanda ägg, socker, potatismjöl, kakao och kaffe i en kastrull. Sjud försiktigt tills krämen blir tjock.

4. Rör i smöret och låt krämen kallna.

5. Bred krämen på den gräddade mandelbottnen och dekorera med grädde, persikor och mandelspån.

Äggtoddy (1 pers)

1 äggula

2 msk strösocker

2 dl mjölk

3 cl mörk rom (kan uteslutas)

ev kakaopulver att pudra över

1. Rör äggulor och socker vitt och pösigt.

2. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten.

3. Häll i rom, pudra lite kakao över och servera.

Mer läsning

Annons