Lammfärspaj
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
100 gram mjukt smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 hackad lök
3-4 vitlökar
2 msk olivolja
0,5 tsk grovkrossad vitpeppar
1 tsk timjan
400 gram lammfärs
4-5 msk tomatpuré
1 tsk salt
Toppning:
150 g körsbärstomater
250 g fryst broccoli i små buketter
175-200 g fårost i tärningar
svarta oliver efter smak
Äggstanning:
4 ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl mjölk eller grädde
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
1. Blanda ihop mjöl, smör, äggula, olja och vatten till en deg. Tryck ut den i en smord ugnsfast form.
2. Gör i ordning fyllningen. Hacka löken och finhacka vitlöken. Bryn färsen och löken i oljan, blanda därefter ner kryddorna och tomatpurén. 3. Låt allt bli varmt och häll ner det i pajskalet.
4. Lägg tomater, broccoli, fårost ohc oliver över färsblandningen
5. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och salt och häll över fyllningen i pajskalet. Lägg basilikablad överst.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 50-60 minuter.
Servera med en vitlökssås gjord på:
2 dl creme fraiche
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk örtsalt
Blanda och och låt gärna såsen få stå en stund i kylskåp före servering.
Ägghalvor med laxröra (6 portioner)
6 kokta ägg
150 g varmrökt lax
1 dl creme fraiche
1 msk dill hackad
1 msk citronsaft
en halv tsk salt
svartpeppar
dill till dekoration
1. Koka äggen i 7 till 8 minute och spola dem i kallt vatten. Skala sedan äggen och halvera dem.
2. Ta bort skinnet från laxen och mosa lite med en gaffel så att den blir finfördelad.
3. Blanda i creme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar. Blanda till en jämn smet.
4. Förvara i kylen tills det är dags att servera.
Ägghalvor med röd kaviar och dill (6 portioner)
6 ägg
6 msk kesella
4 msk röd kaviar
1 dillkvist
1 nypa cayennepeppar
dill och cirka 1 msk röd kaviar till garnering
1. Koka äggen i 7 till 8 minuter, spola dem kalla och skala dem.
2. Blanda kesellan och 4 msk röd rom i en skål.
3. Krydda med cayennepeppar
4. Förvara i kylen till servering.
Servering:
1. Dela äggen i halvor på längden. Om man lägger äggen på ett fat kan man skära bort lite av rundningen på ägghalvan, så står ägghalvorna stadigare på fatet.
3. Klicka på lite av blandningen på ägghalvan och garnera med dill och svartpeppar respektive dill och rom.
Ägg- och räktårta (6-8 pers)
10 digestivekex
50 g smält smör
0,5 tsk salt
Fyllning:
3 gelatinblad
200 g skalade frysta räkor
1 burk (60 g) röd stenbitsrom
3 dl gräddfil
1 msk tomatpure
1 tsk ljus fransk senap
1 krm tabasco
Garnering:
3 hårdkokta ägg
300 g oskalade räkor
ev bladpersilja
1. Smula kexen och blanda smulorna med det smälta smöret och saltet. 2. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten och ställ formen kallt.
3. Förbered fyllningen. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter.Tina räkorna och blanda dem med stenbitsrom, gräddfil, tomatpuré, senap och tabasco.
4. Krama ur gelantinbladen och smält dem i kastrull på svag värme. Rör ner gelantinlösningen i räksmeten, häll upp den i formen.
5. Ställ tårtan att stelna i kylen 2 till 3 timmar.
6. Lossa tårtan ur formen, lägg upp och garnera den med ägg, räkor och grönt.
Nubbesallad (4 port)
5 stora kokta kalla potatisar
6 hårdkokta kalla ägg
1 burk matjessillfileer
0,5 dl hackad dill
0,5 dl strimlad purjolök
4 msk kaviar
0,5 dl majonnäs
1 dl gräddfil
hackad persilja
2 kokta ägg (till dekoration)
1. Skär potatis, ägg och sill i tärningar och blanda i en skål.
2. Finhacka dillen och strimla purjon. Blanda dill, purjo, kaviar, majonnäs och gräddfil och rör därefter ner blandningen i potatis, ägg och sillblandningen.
3. Garnera med hackad persilja och ytterligare 1-2 kokta ägg i klyftor.
Påsktårta
Botten:
200 g mandelmassa
3 äggvitor
Chokladkräm:
3 st äggulor
3 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
3 msk kakao
1 dl starkt kaffe
50 g smör eller margarin
Garnering:
1 burk (400 g) persikor i sockerlag
1-2 dl vispgrädde
0,5 påse mandelspån
1. Riv mandelmassan. Vispa äggvitor hårt och vänd ner dem i mandelmassan.
2. Häll smeten i en väl smord och mjölad form, cirka 22cm i diameter.
Grädda botten i 20 min 175 grader.
3. Blanda ägg, socker, potatismjöl, kakao och kaffe i en kastrull. Sjud försiktigt tills krämen blir tjock.
4. Rör i smöret och låt krämen kallna.
5. Bred krämen på den gräddade mandelbottnen och dekorera med grädde, persikor och mandelspån.
Äggtoddy (1 pers)
1 äggula
2 msk strösocker
2 dl mjölk
3 cl mörk rom (kan uteslutas)
ev kakaopulver att pudra över
1. Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten.
3. Häll i rom, pudra lite kakao över och servera.