Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olivlimpa

Annons

Ingredienser (6 st):

100 g jäst

1 l vatten

40 g salt

1,5 dl olivolja

1 dl brun sirap

300 g svarta och gröna urkärnade oliver

2 kg vetemjöl

Gör så här:

Börja med att hacka oliverna grovt, antingen med kniv eller - allra lättast - med mixerstav. Smula jästen i en degbunken, slå på lite av det ljumma vattnet och rör till jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser och blanda allt till en smidig deg - spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Dela degen i sex bitar, forma varje bit till en limpa och låt jäsa övertäckt på plåt i ca 30 minuter till dubbel storlek. Gör tre snitt med vass kniv i varje bröd, strö över lite vetemjöl och baka av i 180 grader i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna utan bakduk.

Mer läsning

Annons