Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mätning: Norrtäljeborna duktiga på att använda säkerhetsbälte

Allt fler svenskar använder bilbälte och Norrtäljeborna är inget undantag. 99 procent av kommunens förare gör det, visar NTF:s årliga mätning.

Annons
Man med säkerhetsbälte. Arkivbild.

Svenskarnas bilbältesanvändning ökar – från 94 till 95 procent. Det framgår av trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s årliga bältesmätning som baseras på cirka 340 000 observationer av förare och framsätespassagerare i tätortstrafik.

I Stockholms län ligger snittet på 98 procent. Norrtälje kommun, där 99 procent använder bilbältet, är således snäppet bättre än såväl länet i stort som riket. Den kommun som har lägst bilbältesanvändning i hela landet är Gnesta, vars invånare snittar på 66 procents bältesanvändning.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar nästan var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd ‐och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett uttalande.

Bilbältesanvändning i Stockholms läns kommuner:

1. Ekerö, Sollentuna (100 procent)

2. Södertälje, Danderyd, Järfälla, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands bro, Vallentuna, Värmdö (99 procent)

3. Haninge, Lidingö, Solna, Tyresö, Upplands Väsby, Vaxholm, Österåker (98 procent)

4. Salem, Sigtuna, (96 procent)

5. Huddinge (93 procent)

6. Botkyrka (88 procent)

Mer läsning

Annons