Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan hamnarna i Kapellskär och Grisslehamn få alkobommar

Regeringen vill satsa 78 miljoner kronor till att sätta upp alkobommar i hamnar där lastbilar och fordon kommer med färja. Tänkbara hamnar är Kapellskär och Grisslehamn, skriver TT Nyhetsbyrån.

Annons

Det är regeringen och Vänsterpariet som kommit överens om att göra satsningen under tre år. Trafikverket ska upphandla utrustning.

– Det är en viktig trafiksäkerhetsåtgärd och där ambitionen är att säkra alla hamnar, sade Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister vid trafikkonferens i Tylösand på onsdagen enligt TT.

Totalt ska ett 20-tal hamnar få alkobommar, enligt förslaget. Enligt Tomas Eneroth ska de första bommarna tas i bruk 2018. Formellt besked om beslutet väntas komma under torsdagen.

– Som jag förstod det så måste det här bli heltäckande. Jag tolkar det som att alla vägar in ska vara kontrollerade. Då borde även dom hamnarna vara inkluderande förstås, säger Ove Sandert, regionordförande för MHF Mitt.

Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) har tidigare gjort en utredning där man föreslagit att Kapellskär och Grisslehamn ska kunna vara aktuella för alkobommar.

– Det är det här vi har jobbat för i flera år och självklart vår högsta prioritet är ju att rädda liv, säger Ove Sandert som är regionordförande för MHF Mitt enligt TT.

Kapellskärs hamn.

Mer läsning

Annons