Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat startskott för vapenamnestin – Norrtäljepolisen har fått in elva vapen på sex dagar

Den 1 februari drog polisen igång en vapenamnesti. Redan samma förmiddag lämnades det första vapnet in på polisstationen i Hallstavik.

Annons

Sex dagar in på vapenamnestin har Norrtäljepolisen fått in elva vapen och en del ammunition.

– Det är främst jaktvapen - ett par kulgevär och hagelgevär och så några pistoler, säger Tea Alshammar, gruppchef för polisens reception i Norrtälje och den som ansvarar för vapenmottagandet.

Redan på morgonen den 1 februari lämnades det första vapnet in på polisstationen i Hallstavik och efter det har de flesta vapnen lämnats in på polisstationen i Norrtälje.

– Vi vill helst att alla som vill lämna in vapen kommer till polisstationen i Norrtälje eftersom vi har bäst förutsättningar att ta emot dem på ett säkert sätt här. Här kan vi även ta emot vapen dygnet runt, även om det är bäst om man kommer under receptionens öppettider, säger Tea Alshammar.

Läs också: Norrtäljepolisen redo för vapenamnesti – ny utrustning gör hanteringen säkrare

Arkivbild: Stig-Göran Nilsson. Vapen inlämnade till Norrtäljepolisen under vapenamnestin 2013. Den gången fick Norrtäljepolisen in 162 skjutvapen.

Två saker gäller för den som vill lämna in ett vapen eller ammunition till polisen i Norrtälje:

1. Ring på klockan utanför entrén och vänta på instruktioner.

2. Se till att vapnet är oladdat. Har man kunskapen ska man alltid göra patron ur hemma. Saknar man kunskap - ring polisen först för att få hjälp.

Det är helt frivilligt för den som vill lämna in vapnen att säga något om sig själv eller om vapnet.

– Om man vill kan man lämna sitt namn eller uppgifter om var man har hittat vapnet. Till exempel om man har köpt en gård och hittat ett vapen i ladan eller om det kommer från ett dödsbo. Men vill man inte lämna några uppgifter alls så behöver man inte, säger Tea Alshammar.

Syftet med amnestin som pågår till och med den 30 april är att få bort så många illegala vapen som möjligt från samhället.

Tea Alshammar understryker också att vapenamnestin inte omfattar explosiva varor som dynamit, handgranater och sprängmedel.

– Explosiva varor får man absolut inte ta in till oss. Regeringen planerar en explosiv amnesti i höst, så hittar man någon sådant hemma och är osäker bör man ringa oss så kommer vi ut och tittar, säger hon.

Öppettider för receptionen vid Norrtälje polisstationMåndag, onsdag, fredag, klockan: 09-15Tisdag och torsdag, klockan: 09-19

På måndag den 19 februari kan den som vill chatta med polisens experter om vapenamnestin via Facebook klockan 17-19. Chatten sker på polisens nationella Facebooksida.

Tea Alshammar, gruppchef för polisens reception i Norrtälje.

Mer läsning

Annons