Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingon Bread-and-butterpudding

Det här är ett smart sätt att använda torra, trista bullrester på. Den här supergoda efterrrätten har hög kalorihalt, men är å andra sidan så mäktig att en liten bit ofta räcker för att du ska bli nöjd. Lingonen kan bytas ut mot äpplen eller annan frukt; tänk bara på att inte välja för söta bär eller frukter.

Annons

Ingredienser (8 port):

300 g brioche eller vetelängd (sött bröd gjord med ägg)

4 dl mjölk

4 dl vispgrädde

1 nypa salt

1 vaniljstång

6 stora ägg

2 dl strösocker

4 dl lingon

florsocker

0,6 dl smält smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Skär brödet i 2x2 cm stora bitar. Lägg på en ugnsplåt och rosta dem gyllenbruna i ugnen. Lägg brödtärningarna i en skål, häll över det smälta smöret, rör om och låt stå vid sidan av.

Blanda mjölk, grädde och salt i en kastrull och koka upp på låg värme. Skär upp vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Låt blandningen sjuda på svag värme i ca 15 minuter och rör om då och då. Vispa ägg och socker till vitt skum i en bunke. Häll mjölkblandningen sakta genom en sil och blanda tillsammans med äggen och sockret. Blanda i brödbitarna och låt stå i 20 minuter. Koka under tiden upp varmt vatten till vattenbadet. Smöra och sockra en ugnsfast form och lägg i lingonen i botten. Häll över brödblandningen. Placera formen i en djup ugnsplåt och häll det varma vattnet upp till hälften av formens kant. Ställ in i ugnen och baka puddingen i 45-50 minuter. Tag ut ur ugnen och låt svalna på ett galler. Pudra florsockret över puddingen och servera den varm tillsammans med vaniljglass.

Mer läsning

Annons