Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyckling Maqluba

Överraska dina gäster med en palestinsk specialitet. Familjen Bahas generösa risrätt med kyckling, grönsaker, mängder av kryddor blandat med stekta russin och nötter pryder sin plats på varje middagsbord. Namnet betyder ”upp- och nedvänd gryta”.

Annons

Recept ur boken Roslagsmat. Klicka här för att köpa boken.

Ingredienser: ( 6-8 pers)

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 mellanstora auberginer

200 gr färdigkokta kikärtor

2 tomater

2 dl olja

1 kyckling, styckad i bitar

6 dl basmatiris

ca 1,1 liter vatten

kanel, spiskummin, kardemumma, curry, svart- och vitpeppar

1 dl russin

1 dl mandel

naturell yoghurt till serveringen

Gör så här:

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, stek dem i panna i rikligt med olja. Låt kallna. Sätt på ugnen på 250 grader, men dra bara igång undervärmen.

Fräs i en stor gryta lök och vitlök, tillsätt sedan kikärtorna, aubergineskivorna och tomaterna skurna i skivor. Skölj under tiden riset enligt anvisningarna på paketet; häll det sedan i grytan och tillsätt vattnet. Krydda med vardera ett kryddmått curry, spiskummin, vitpeppar, svartpeppar, kardemumma och kanel. Koka upp och sänk sedan värmen till 1:an eller 2:an på spisen. Lägg på lock och låt det hela sjuda i 20 minuter.

Stek under tiden kycklingen mitt i ugnen i ca 15 till 20 minuter. När kycklingen är färdig penslar du den med tomatpuré och sätter sedan in formen några minuter i ugnen igen, den här gången också med övervärmen på.

Stek mandeln i smör i några minuter och tillsätt russinen mot slutet.

När allt är klart måste riset svalna en kort stund. Leta under tiden upp ett lämpligt serveringsfat. Vänd därefter grytan upp och ned och knacka runt om , så att allt kommer med. Placera kycklingen runtom riset och strö slutligen mandeln och russinen över hela rätten. Servera med youghurt att ringla över.

Mer läsning

Annons