Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanelbullens dag

På Kanelbullens dag har du gott om tid på dig att baka egna kanel- och smörstinna godbullar. Gör små bullar för att kunna unna dig flera, eller riktigt stora för att nöjt veta att du bara ätit en.
 

Annons

Häng med - nu blir det andra bullar!

 Klassiska kanelbullar (ca 40 st)150 g rumsvarmt smör

15 dl vetemjöl

1 dl vit baksirap

3 krm salt

2 tsk stött kardemumma

1 pkt jäst för söta degar

5 dl fingervarm mjölk

 Fyllning:

125 g rumsvarmt smör

4 msk strösocker

2 msk kanel

 Pensling:

1 uppvispat ägg

pärlsocker

1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt resten av vätskan samt sirap, salt och kardemumma.

2. Mät upp mjölet - spar ungefär 1 dl till utbakningen - och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt en god stund, cirka 5-10 minute, och låt den sedan jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 45 minuter.

3. Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en rektangulär platta och bred på hälften av fyllningen. Upprepa med resten av degen och skär varje rulle i cirka 20 bitar.

4. Lägg bullarna i pappersformar och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsockret. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Kalasgoda bullar med kanel, äpplen och nötter (ca 35 bullar)

50 g jäst

2 dl ljummen mjölk

200 g rumsvarmt smör

2 msk strösocker

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

 Fyllning:

100 g smör

2 dl farinsocker

1-2 msk kanel

1 msk ströbröd (klassiskt proffsknep så att fyllningen inte rinner ut)

100 g hackade hasselnötter

2 små äpplen

 Pensling:

1 ägg

pärlsocker

1. Lös jästen i mjölken. Rör smör och socker poröst i en annan skål.

2. Tillsätt salt, ägg- och mjölkblandningen till smöret och sockret och rör om. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en deg.

3. Blanda smör, farinsocker, kanel och ströbröd till fyllningen. Riv äpplena grovt.

4. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör- och farinsockerblandningen. Strö över äpplen och nötter och rulla ihop till en längd som skärs i skivor. Lägg bullarna i dubbla pappersformar.

5. Låt bullarna jäsa övertäckta i cirka 30 mijnuter. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Kryddiga Texasflätor (ca 20 bullar)

100 g smör

3 dl mjölk

1 dl russin

50 g jäst

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

ca 8 dl vetemjöl

3 msk kanel

1 msk malen kardeumma

 Garnering:

vispat ägg+pärlsocker

 1. Smält smöret, tillsätt mjölk och russin och låt degvätskan bli fingervarm (37 grader).

2. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och rör ner socker, salt och 3 dl av vetemjölet.

3. Låt degvätskan jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.

4. Häll ungefär 1/3 av degvätskan - det är inte så noga med mängden - i en ny bunke. Arbeta ner kanel, kardemumma och så mycket vetemjöl att det blir en lös men hanterbar deg.

5. Ställ den mörka degen att jäsa övertäckt till dubbel storlek. Arbeta ner vetemjöl i övrig deg och låt också den jäsa till dubbel storlek under bakduk.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Dela den ljusa degen i två delar och rulla till två längder. Gör samma sak med den mörka delen. Fläta rullarna till en längd och skär i 20 bitar.

7. Lägg bitarna på bakplåtspapper på jäsning en tredje gång till dubbel storlek. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

8 Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Mer läsning

Annons