Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens morotskaka

Morotskakan har blivit en av våra mest älskade bjudkakor och fungerar mycket bra på ett buffébord. Blanda saffran i frostingen för riktig advents-och julstämning.

Annons

Ingredienser (8 bitar):

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk malen kanel

1 tsk vaniljsocker

3 dl finrivna morötter, 2-3 st

rivet skal och saften av en halv apelsin

100 gr smält smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker, rör sedan ner det i äggsmeten. Riv morötterna (matberedare är absolut att föredra, men vanligt rivjärn fungerar förstås också) och tillsätt dem, apelsinjuice och skal samt smör. Blanda alltsammans väl och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, prova med sticka att kakan är klar. Låt kakan svalna och stjälp upp den.

Gör under tiden en frosting av:

0,5 pkt saffran

1,5 dl florsocker

25 gr mjukt smör

100 gr philadelphiaost

Stöt saffranet i mortel, blanda med florsocker, smör och färskost. Rör smeten smidig och klumpfri, bred den sedan över kakan inför serveringen och sikta slutligen lite florsocker över kakan.

Mer läsning

Annons