Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helstekt älgkalvsentrecote ...

... med Västerbotten- och jordärtskockslasagne serverad med ett kantarell- och lingonsmör samt sidfläskslungad sparris.

Annons

Ingredienser (4 port):

800 g älgkalvsentrecote

rapsolja (att bryna köttet i)

salt

6-8 torkade enbär

Gör så här:

Stöt enbären i mortel, klappa sedan in köttet med de krossade enbären samt salt och peppar. Bryn köttet på medelvärme i stekpanna, placera det sedan på galler med en ugnsfast form under (för att samla upp skyn) och stek färdigt entrecoten i ugn, 100 graders värme till innertemperaturen är mellan 55 och 58 grader börja titta på termometern efter ca 35 minuter. Linda in det färdigstekta köttet i smörpapper och sätt ner ugnsvärmen till 50 grader; låt det därefter vila i ugnen i ca 15 minuter innan det skärs upp inför serveringen.

Rödvinssky

3 dl kalvsky

0,5 dl portvin

0,8 dl rödvin

1 msk smör

salt

Gör så här:

Koka på hög värme upp kalvskyn med portvin och rödvin, reducera till hälften. Smaka av med salt och rör till sist ner smöret i skyn.

Kantarell- och lingonsmör

300 g osaltat smör

1 dl brynta kantareller

0,5 dl lingon

salt

Gör så här: Skär svampen i mindre bitar och bryn den i smör. Låt kallna. Blanda ner svamp och lingon i det rumsvarma smöret, smaka av med salt och peppar. Rulla in kryddsmöret i smörpapper, eller forma det till ägg med hjälp av en sked och ställ kallt innan servering.

Västerbotten- och jordärtskockslasagne

400-500 g jordärtskockor

300 g mandelpotatis

ca 1 dl riven Västerbottenost

ca 1 dl matlagningsgrädde

några matskedar färsk rosmarin

3 vitlöksklyftor

Gör så här:

Skala och skär potatis och skockor i tunna skivor. Smörj en liten ugnsfast form och varva sedan potatis och skockor med ost och rosmarin. Salta och peppra mellan varven. Pressa ner vitlöken i grädden och häll sedan blandningen över lasagnen. Placera lasagnen i mitten av ugnen och baka den i 175 graders värme tills den känns fast och blivit gyllenbrun - det tar cirka 45 minuter.

Sidfläskslungad sparris

8 sparrisstjälkar

salt

4 skivor sidfläsk

Gör så här:

Koka hastigt sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 till 3 minuter och häll sedan av vattnet. Finhacka sidfläsket, fräs det i het panna tills den börjar ta färg och blir krispig. Vänd ner sparrisen i sidfläsket.

Vid servering:

Skär upp köttet i skivor och placera sedan kantarell- och lingonsmöret ovanpå. Servera köttet med lasagne, sparris och rödvinssky.

Mer läsning

Annons