Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundrecept duvfond / viltfond

Bör göras dagen innan

Annons

Ingredienser:

4 skrov från duva/ 1 kg viltben

1 vitlök

1 skalad gul lök

½ skalad morot

¼ skalad rotselleri

2 msk olja

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin

1 st hönsbuljongtärning/ kalv

2 st lagerblad (gärna färska)

10 enbär

10 vitpepparkorn

1 knippe färsk timjan

Kallt vatten

Gör så här:

Rosta skrov/ ben kraftigt tills de nästan bränns i 220°C i ca 30 min.

Skär ned grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i matolja tills det börjar ta färg, tillsätt tomatpuré och fräs ytterliggare i 2 minuter, tillsätt vin och koka ned till hälften. Lägg i skrov/ ben och fyll på med vatten till det täcker, lägg i lagerblad och kryddor. Sjud fonden i 4-6 timmar med tillsyn emellanåt samt med putsning av skum på ytan. Låt fonden svalna med skrov/ ben i kastrullen, kyl gärna fonden över natten i kastrullen. Koka upp fonden igen, och sila genom en finmaskig sil. Reducera fonden till önskad smak.

Mer läsning

Annons