Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gazpacho

Välkryddad och smakrik gazpacho är den perfekta sommarrätten. Att ugnsgrilla de krispigt, nyskördade grönsakerna innan de mixas är väl värt det extra besväret; smaken på den färdiga soppan blir mildare och mer intensiv än då råa grönsaker används.

Annons

Ingredienser:

4 röda paprikor

1 chilifrukt

1 gul lök, skivad

4 hackade vitlöksklyftor

1 dl olivolja

1 gurka

3 tomater

3-4 dl grönsaksbuljong (vatten+tärning)

0,5 citron

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera paprikorna och kärna ur dem, lägg dem sedan på en plåt där du först lagt ett bakplåtspapper. Halvera chilifrukten och kärna ur den, lägg sedan över också den på plåten. Tvätta händerna noggrant efteråt och undvik att klia dig i ögonen ett tag framöver - det kan svida ordentligt.

Fördela lök, vitlök och olivolja över paprikorna . Rosta allt i ugnen i cirka 20 minuter.

Lägg över de färdiga grönsakerna i en bunke, täck ordentligt med plastfilm och låt svalna. Skala med hjälp av en vass kniv sedan både paprikan och chilifrukten.

Skala och skär gurkan i mindre bitar, halvera tomaterna. Lägg gurka, tomater, paprikorna och chilifrukten i en mixer. Mixa tillsammans med grönsaksbuljongen, börja med 3 dl och späd till lagom tjock konsistens.

Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. Servera den kalla soppan toppad med brödkrutonger.

Mer läsning

Annons