Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk och biff på schemat

En rejäl husman och en lite lättare, fräsch fiskrätt.
När eleverna på Rodengymnasiets Hotell- och restaurangprogram väljer vilka maträtter som ska lagas till hotell Roslagens lunchgäster satsar de på klassiska smaker.

Annons

Det är måndag förmiddag när vi hälsar på i det stora restaurangköket. Om mindre än en timme ska omkring 100 portioner dagens lunch till de tillströmmande matgästerna vara färdig att servera och det råder full aktivitet längs med arbetsbänkarna. Jessica Lindström gör i ordning aiolin som ska serveras till de fiskspett som Johanna Eriksson och Anneli Johansson står och förbereder på andra sidan arbetsbänken. Josefine Lindberg har fullt upp med att steka pannbiff; totalt handlar det om 5 kg färs.

!q Just pannbiff är en väldigt bra rätt att göra i stora omgångar och frysa in, så har man bra mat snabbt en annan gång, säger läraren Gunilla Karlsson, som tidigare arbetat på olika krogar och numera lär ut storköksmatlagning, restaurangkök, tävlingsmatlagning, dessertproduktion och servering.

Dagens klass består av enbart tjejer och de är uppdelade på olika stationer i köket: förrätt, varmrätt och dessert. En bit bort ligger bageriet där ytterligare några tjejer bakar lunchbröd och småkakor som bjuds i generösa travar på kaffebordet.

Inne på andra året vet många av eleverna redan precis vad de vill göra, eller snarare vad de inte vill göra och en av tjejerna säger bestämt att hon ska jobba som servitris och inte i köket.

Men något med mat blir det ändå för de allra flesta.

En del får jobb i köket på något äldreboende eller på ett dagis, medan många andra jobbar i butik. Det är perfekt att ha någon från hotell- och restaurang i kassan, de kan ju hur mycket som helst om mat, säger Gunilla Karlsson.

Många blir förstås också kockar på vanliga restauranger, öppnar eget eller jobbar på finkrogar på andra håll. Då är det total hängivenhet som gäller:

!q Vilka de här personern är ser man redan på ett tidigt stadium, de brinner verkligen för mat, säger Gunilla Karlsson.

Pannbiff (10 port)

1 kg köttfärs

2 dl ströbröd

4 mjölk eller vatten

1 gul lök

4 tsk salt

2 msk potatismjöl

2 ägg

smör att steka i

1. Blanda mjölken (vattnet) med ströbröd, låt stå och svälla

2. Riv eller hacka löken fint.

3. Blanda färsen med ströbrödet, lök, potatismjöl, ägg och kryddor.

4. Stek en liten provbiff och smaka på, krydda mer om så behövs.

5. Doppa händerna i ljummet vatten och forma biffarna. Stek biffarna i smör.

6. Servera biffarna med mjukstekt, gul lök, lite sky och kokt potatis.

Biffarna kan med fördel göras i denna stora sats och frysas in som "snabbmat".

Fiskspett (4 port)

300 g laxfile

300 g vitfisk (gärna en fast sort)

1 gul paprika

1 röd paprika

4 grillspett

salt

1. Lägg grillspetten i blöt om du använder spett av trä (annars fastnar fisken på spettet.

2. Se till att fisken är helt benfri och skär den sedan i stora kuber.

3. Koka upp vatten i en kastrull.

4. Skär paprikan i bitar och låt den blancheras lätt i det kokande vattnet (annars bränns de lätt i ugnen).

5. Trä upp vitfisk, paprika och lax omväxlande på spetten.

6. Krydda spetten och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

7. Låt spetten stå i 200 grader i ugnen i ca 20 minuter.

8. Servera kokt ris och en smakrik aioli, vitlöksmajonnäs, till fiskspetten.

Mer läsning

Annons