Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får dödade i vargattack

I lördags dödades två får i Norrbyggeby i Rånäs. Länsstyrelsen konstaterar att det rör sig om en vargattack.
– Det känns förjävligt, säger fårägaren Börje Fagrell.

Annons
Anna Fagrell och Börje Fagrell visar upp platsen där ett av fåren hittades.

Det var vid halv elva på förmiddagen som fåren hittades på Börje Fagrells gård i Norrbyggeby. Familjen hade fyra får i hagen, som saknade så kallat rovdjursavvisande stängsel. Det var dottern Anna Fagrell gjorde upptäckten.

– Först hittade jag det ena fåret i hagen med halsen uppsliten. Sedan hittade jag det andra fåret som hade blivit meddragen en bit in i skogen, säger Anna Fagrell och visar blodfläckarna i snön. 

De ringde genast till länsstyrelsen som kom och konstaterade att fåren blivit dödade i en vargattack. Man tror att det rör sig om en ensam varg som har befunnit sig i området.

– Vi tror inte att det är någon av vargarna från Rialareviret, de har inte sett gå så här långt förut. Det är antagligen en vandrande varg, säger Olle Castelius som är presschef på länsstyrelsen.

Efter attacken låste Börje Fagrell in de sina andra får och ringde grannarna för att varna om händelsen.

– Det här känns förjävligt, tryggheten har blivit sönderslagen. Jag kommer inte ens våga släppa ut hundarna längre, när en varg har rört sig 20 meter från vårt hus. Det är obehagligt, berättar Börje Fagrell.

Anna Fagrell är också skakad av händelsen.

– De här fåren är som våra husdjur, det blir så nära. Ingen vill ha varg på sin bakgård men alla vill ha varg. Men jag tror inte att jag vill det längre, säger Anna Fagrell.

Mer läsning

Annons