Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citronströsslad äppelpaj med toscatäcke

Inget för nötallergikern, men nötter, mandlar och äpplen är en helt suverän kombination. Har jag valnötter hemma brukar jag kasta i en näve i toscasmeten, annars duger vanlig mandel och hasselnöt fint. Till den här pajen brukar det gå åt mycket vaniljsås.

Annons

Ingredienser:

Deg:

150 gr smör

3,25 dl vetemjöl

1 msk socker

3 msk vatten

Gör så här:

Hacka ihop smöret, mjölet och sockret till en smulig massa, antingen för hand eller i maskin. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en stor pajform, 28 centimeter i diameter. Låt vila i kylen i ca 30 minuter, förgrädda sedan i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning:

4 äpplen

1 msk råsocker

1 tsk potatismjöl

rivet skal av en citron

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor. Lägg klyftorna tätt i formen, blanda sedan socker, potatismjöl och citronskal som strös över äpplena.

Toscasmet:

0,75 gr grovhackade hasselnötter

0,5 gr hackad mandel

ev en grabbnäve grovhackade valnötter

0,75 dl råsocker

50 gr smör

1 msk mjöl

2 msk mjölk

Gör så här:

Bland ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och koka upp den under omrörning. Bred smeten över äpplena och grädda pajen i mitten av ugnen på 225 grader till toscatäcket fått fin färg, ca 15 till 18 minuter.

Mer läsning

Annons