Ingredienser: (10 port)
1,5 kg fläskfilé
1 msk smör
2 msk hackad färsk rosmarin eller 1,5 msk torkad
marinad:
1 st citron
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 st vitlöksklyfta (pressad)
garnering:
rosmarinkvistar
citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Putsa filéerna. Låt smöret bli nötbrunt och bryn filéerna runt om.
Klappa in rosmarin runt om filéerna och lägg dem på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form. Sätt termonetern i den tjockaste delen. Stek mitt i ugnen ca 40 minuter tills innertemperaturen är 68 grader.
Vill du ha den mer genomstekt låter du temperaturen gå upp till 70 grader.
Marinad:
Strimla citronskalet med ett zestjärn eller skala tunt med potatisskalaren och skär i tunna strimlor. Koka upp lite vatten och låt skalen koka 1 minut. Häll av vattnet.
Pressa citronen och blanda 3 msk saft med skalstrimlorna, olivolja, salt svartpeppar och pressad vitlök. Sila köttskyn och häll den kall i marinaden.
Låt filéerna vila minst i 10 minuter innan du skivar dem. Lägg skivorna i en trång form och häll över marinaden. Förvara i kyl gärna ett dygn. Ös några gånger under tiden. Lägg upp på serveringsfat och ös lite av marinaden över. Garnera med rosmarin och citron.