Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelspäckad kaka på farmors vis

En rejäl bit äppelkaka uppskattas av de flesta. Farmors äppelspäckade mjuka kaka är en riktig hit; supergod och helt suverän i all sin enkelhet. Hemligheten är rejält med vaniljsocker och dubbla lager äppelklyftor -kakan smakar bra med lite vaniljsås, men funkar också bra som den är.

Annons

Ingredienser:

2 dl strösocker

200 gr smör

1 tsk mald ingefära

2 tsk mald kanel

1 msk kardemumma

3 rågade tsk vaniljsocker

3 ägg

1 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

3 msk mjölk

3 stora äpplen

Gör så här:

Rör med hjälp av elvispen socker och smör pösigt i en bunke. Blanda ner kryddorna och vaniljsockret. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner blandningen i smeten, tillsätt slutligen mjölken.

Smöra och bröa en avlång sockerkaksform, skär äpplena i tunna klyftor utan att först skala dem. Häll cirka hälften av smeten i formen, lägg därefter rejält med äpplen ovanpå innan du slutligen ringlar över resterade kaksmet. Tryck ner resten av äppelklyftorna i kakan. Strö sist över lite kanel och en knapp matsked farinsocker.

Värm ugnen till 175 grader, grädda kakan i ca 55 minuter i mitten av ugnen. Prova med provsticka att kakan är färdig, behövs längre gräddningstid kan det vara bra att täcka kakan med folie.

Mer läsning

Annons