Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äggstra gott

Supergott och nyttigt. Dessutom smart förpackat.
Inte undra på att vi svenskar äter i genomsnitt 200 ägg per person och år!
Köket firar Äggets dag med några äggstra goda recept.

Annons

Lyxig rullpannkaka med svamp (4 port)

125 g smör

2 dl mjöl

3 dl mjölk

3 ägg

1 tsk salt

Svampstuvning:

3 dl trattkantareller

1 finhackad lök

1 dl grädde

2 dl mjölk

1 msk maizena

1 grabbnäve färsk babyspenat

smör till stekning

salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och rör i mjölet. Häll i mjölken under omrörning. Låt smeten svalna något och vispa i äggen. Tillsätt salt.

2. Klä en djup ugnsplåt (25x35 cm) med bakplåtspapper. Pensla papperet med smör.

3. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.

4. Skala och finhacka löken. Fräs med svampen i lite smör. Häll i grädden och mjölken, låt koka ihop under omrörning.

5. Blana maizena med 2 msk kallt vatten och red stuvningen under omrörning. Krydda med salt och peppar.

6. Bred stuvningen över pannkakan. Fördela spenatbladen över och rulla ihop. Skär pannkakan i cirka 3 cm tjocka bitar och garnera med färska örter.

Smarrig toast med äggröra (4 port)

4 skivor formbröd

4 ägg

2 msk mjölk

1 krm strösocker

2 msk smör

4 skivor kallrökt lax

20 sparrisstjälkar

salt och nymalen svartpeppar

1. Vispa ihop ägg, mjölk och socker. Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och vispa i äggsmeten.

2. Sänk värmen och rör med en trä-eller plastgaffel hela tiden tills äggröran är fast, men krämig.

3. Koka sparrisen försiktigt i lättsaltat vatten i 3-5 minuter, stjälkarna ska fortfarande vara krispiga.

4. Stek eller rosta brödskivorna och fördela i tur och ordning sparris, äggröra och laxskivor på bröden. Salta lätt och dra några varv med pepparkvarnen. Servera direkt.

Fakta ägg:

* Ägg innehåller det mesta vi behöver. Här finns vitaminerna A, D, E, K, B och viktiga mineraler som järn, selen och jod.

* Ägg är också en viktig proteinkälla, inte minst för dem som inte äter kött och fisk.

Basomelett +fritt vald fyllning (1 port)

3 ägg

1 msk vatten

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk smör

1.Vispa samma äggen med vatten, salt och vitpeppar.

2. Häll smeten i en rejält upphettad panna med 1 msk smör och grädda färdigt.

Förslag på omelettfylllningar:

1) Smula över 25-50 g gorgonzolaost och bygg på med 6-8 blad färsk spenat, 1 msk grovhackade valnötter och 2 skivor strimlad rökt skinka.

2) Fräs 50 g champinjoner skurna i kvartar tillsammans med 5 cm finstrimlad purjolök i 1 msk smör. Ta upp ur pannan och stek en omelett, lägg på 2 rejäla skivor brie och avsluta med svamp-lök-blandningen.

3) Gör en grundomelett. Strö över 0,5 dl smulad getost, lägg på 2 skivor parmaskinka och toppa med 1 msk finstrimlad basilika. Servera genast.

Amerikanska pannkakor med äpplen och pecannötter (24 st)

Grundrecept pankisar:

10 dl filmjölk

10 dl vetemjöl

7 ägg

3 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

0,5 dl strösocker

4 msk matolja

flytande margarin till stekning

Fyllning:

150 g pecannötter

lönnsirap

florsocker

3 grovrivna äpplen

1. Vispa ihop äggen och filmjölken. Rör ner sockret, saltet och oljan.

2. Vispa i mjölet, gör det för hand för att undvika klimpar. Rör ner bakpulvret och bikarbonatet. Hacka nötterna och riv äpplena.

3. Låt smeten vila i 15-30 minuter. Hetta upp margarinet och grädda pannkakorna (1 dl smet per pankis). Strö över lite nötter och äppelrasp innan du vänder pankisen första gången.

4. Ringla över lönnsirap och strö över florsocker.

Mer läsning

Annons