Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristin Thorleifsdóttir var med och tog Sverige till U19-EM i handboll – "Det bästa kval jag gjort"

Sverige, med Rimbo HK-fostrade jättelöftet Kristin Thorleifsdóttir, är klart för U19-EM i sommar. Detta efter att ha vunnit tre av tre matcher i EM-kvalet i Tjeckien i helgen.
– Det känns så klart jättebra, säger 19-åringen.

Annons

Kristin Thorleifsdóttir var i helgen med och spelade Sverige till EM i sommar. Högst troligt är hon med även då.

Det var väntat. Två lag av fyra skulle ta sig vidare från kvalet till EM som spelas i Slovenien i sommar. Och Sverige tillsammans med Serbien var favoriter att ta platserna. Och de höll för trycket. Ett obesegrat Sverige vann före Serbien, med Tjeckien och Österrike som utslagna.

För Sveriges del blev det segrar mot värdnationen Tjeckien med 19–13 (10 mål av Thorleifsdóttir), mot Österrike 24–23 (5 mål av Thorleifsdóttir) och mot Serbien 28–17 (1 mål). Totalt 16 mål av skyttedrottningen som till vardags representerar Skånela i allsvenskan, där hon med en omgång kvar är tvåa i skytteligan.

– Det här är nog det första landslagskvalet (hon har spelat både U17-EM och U18-VM tidigare) där jag är helt nöjd med det jag har bidragit med till laget, både i försvaret och i anfallet, säger Thorleifsdóttir. Det var som sagt rätt väntat att vi skulle ta oss vidare till EM, men jobbet måste alltid göras och det gjorde vi.

– Nu hoppas jag att jag blir uttagen även till EM i sommar. Jag tror jag ligger bra till men det kan alltid hända saker, fortsätter niometersspelaren som till nästa säsong är klar för Höörs HK H65 i elitserien.

Närmast väntar nu en sista omgång i allsvenskan, där Skånela på andra plats redan är klart för kval till elitserien. Och det är där allt fokus nu ligger, även om Thorleifsdóttir personligen redan är klar för elitserien kommande säsong.

– Nu handlar allt om att få en så bra avslutning på säsongen med Skånela. Jag hoppas verkligen kunna hjälpa dem att nå elitserien, det finns inget annat just nu, säger hon.

LÄS ÄVEN: Thorleifssdóttir om flytten till elitserien – "Jag vill bli bäst"

Det svenska U19-landslaget har tidigare spelat två mästerskap, vilka resulterat i en åttondeplats (U17-EM 2015) och en sjundeplats (U18-EM 2016). Dessutom vann Sverige European Open i Göteborg sommaren 2016 då både Danmark (EM-guld 2015) och Ryssland (VM-guld 2016) besegrades.

Europamästerskapet i sommar spelas i Slovenien mellan den 27 juli och 6 augusti. 16 länder deltar.

Mer läsning

Annons