Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsjunioren som tog en given plats i seniorlaget: "Jag har växt inom alla områden"

Artikel 3 av 6
NT-Sportens ungdomsstipendium 2017
Visa alla artiklar

Hon bytte från Häverödals SK till Rimbo och bidrog i högsta grad till att Rimbo spelar division 1-fotboll nästa säsong.
Nu väntar en flytt till Uppsala och spel i F19-serien med IK Uppsala för Amanda Bergström, som är den tredje kandidaten till NT-sportens ungdomsstipendium.
– Jag visste knappt om att det fanns, säger hon.

Annons

Med rötterna i Häverödal klev 16-åriga Amanda Bergström in i Rimbos A-lag och fullkomligt dominerade. Hon är en hårt arbetande back, som var en stor bidragande orsak till att det blev en andra plats i division 2 och därmed uppflyttning till division 1 för Roslagens bästa damlag.

Nu väntar nästa steg i Amanda Bergströms karriär. Efter nyår går flyttlasset till Uppsala, där hon i dag studerar ekonomi på gymnasiet, och spel i IK Uppsalas F19-lag.

LÄS ÄVEN: Rimbos landslagstalang förlorad – kritar på för ny klubb: "Får chansen i elitmiljö"

– Jag kommer vara skriven i F19-truppen, men vi kommer träna några pass i veckan med deras A-lag som spelar i Elitettan, säger hon.

Amanda Bergström är den tredje kandidaten till NT-sportens Ungdomsstipendium.

Som största minne från karriären plockar Amanda Bergström fram tredjeplatsen i Örebrocupen för två-tre år sedan. Men allting startade i lilla Häverödal, tack vare pappa Anders.

– Min pappa har alltid spelat fotboll och det var han som startade ett lag i Häverödals SK när jag var runt sju år gammal. Jag fastnade direkt. Jag har i princip alltid älskat fotboll, säger hon.

LÄS ÄVEN: Så agerar Rimbo efter talangtappet – dessutom nobbar ex-spelaren comeback: "Hade varit en jätteförstärkning"

Amanda Bergström tog en given startplats i Rimbos lag redan i inledningen av säsongen och den behöll hon sedan säsongen ut. Att just tillhöra ett lag är det bästa med fotbollen, menar hon.

– En av de bästa grejerna är att man är ett lag. Det tror jag är viktigt för att man ska lyckas med sig sport. Att man har kul. Att man stöttar och hjälper varandra.

Redan i premiärmatchen mot Bälinge visade Amanda Bergström att hon inte bara är här för att se och lära.

Vad känner du själv är din största framgång under 2017?

– Min största framgång skulle jag nog säga är att jag gått från att varit en flickspelare till en damspelare. Jag har växt inom alla områden. Jag kan nog inte hitta någon specifik sida som jag växt lite extra.

Vad vill du göra i framtiden? Hur ser dina drömmar ut?

– Den närmsta framtiden vill jag träna på för att bli så bra som möjligt. Mina drömmar är att bli så bra som möjligt och nå eliten och toppen.

Varför ska man rösta på dig?

– För att jag kommer från en liten, liten klubb i Häverödal där jag spelade i flicklaget och division 5 och har ändå klättrat så högt så fort.

LÄS ÄVEN: Eriksson: "Jag blir så otroligt imponerad av unga talanger som vägrar vika ner sig"

Amanda Bergström, fotboll:

Född: 28 april 2001

Bor: I Häverödal, flyttar till Uppsala efter årsskiftet

Skola: Läser ekonomiprogrammet på Celsiusskolan i Uppsala

Klubb: I nuläget Rimbo IF, flyttar till IK Uppsala fotboll efter nyår

Meriter: Tog Rimbo till div 1, landslagsläger och två landskamper, elitflickläger i Halmstad 2016, Cup kommunal med distriktslaget.

FAKTA. Norrtelje Tidnings ungdomsstipendium delas nu ut för tolfte året. I år är summan ökad från tidigare 5 000 kronor till 8 000 kronor och delas ut till en ungdom i åldersspannet 15-18 år. Ungdomen ska vara en talang inom sin idrott och bör dessutom uppträda som en förebild i sin förening och bland sina lagkamrater och medtävlare/motståndare. NT-sportens redaktion har bland de inskickade nomineringarna plockat ut fem kandidater. Vinnaren utses genom en omröstning bland läsarna.

Tidigare kandidater:

Kandidat 1: Alva Sköld – Skidskyttetalangen som tog Sverige med storm: "Jag gör något annorlunda"

Kandidat 2: Oliver Johansson – Fotbollstalangen som pendlar 40 mil i veckan för sin dröm: "Det är ganska skönt"

Alla artiklar i
NT-Sportens ungdomsstipendium 2017
Annons