Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Året är 2017 – inte 1917

I våra dagar borde det vara förbjudet att fylla en tidningsbilaga med nästan enbart män, skriver Sofi Piehl.

Annons
Män och kvinnor borde vara mer jämställt representerade i allt från nobelkommittéer till sportbilagor, skriver Sofi Piehl. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ibland tror jag att jag lever för hundra år sedan. Det är gubbarnas fel. Och gummornas. Såg raden av nobelpristagare på bild. Gubbansikten allihop. Hörde på radio om en gumma som tänkte kandidera mot Putin i ryska valet. Hon deklarerade att hon verkligen inte var feminist, att hon ansåg att kvinnans uppgift i första hand var att stötta partnern. Bläddrade igenom Aftonbladets sportbilaga. På alla sidor utom de två sista var det bara män på bilderna. I våra dagar borde det vara förbjudet att göra en sån bilaga.

Hör inte till dem som tror att vi alla är ett kön. Värjer mig mot ordet hen. Tror att vi är manliga och kvinnliga, och ibland kanske något mittemellan. Människor med fallenhet för olika saker. Ibland hänger det ihop med kön, ibland inte. En del kvinnor är mer manliga än många män och många män är mer kvinnliga än många kvinnor. Vi har rätt att vara olika. Agera olika, tycka olika, känna olika, uttrycka oss olika.

Om en man och en kvinna är ute och åker bil och får se ett bra rastställe säger till exempel mannen ofta något som låter ungefär så här: ”Titta vilket fint ställe, här stannar vi och fikar!” Medan kvinnan förmodligen skulle säga: ”Titta vilket fint ställe, ska vi stanna och fika?” Män lever ofta med punkter och utropstecken, kvinnor med frågetecken. Men det gör oss inte olika värda. Det gör inte det ena bättre än det andra.

Trodde att vi för länge sedan lämnat bakom oss sketchen där en man öppnar dörren till kontoret på en firma och säger till kvinnan som sitter bakom skrivbordet: ”Är det ingen här?” Alla dessa nyhetsbilder vi får från muslimska länder med horder av människor som rör sig i klump, sträcker sina armar mot himlen, böjer sina huvuden mot jorden, protesterar, bönfaller, ropar på hjälp, hurrar. Män, bara män. Alla brottsnotiser som fyller tidningarnas sidospalter. Inbrott, misshandel, stölder, missbruk, slagsmål. Män, nästan bara män.

Ta bort varannan och sätt in något som kvinnor gör i stället. ”Två kvinnor arbetade i går ideellt på en skola i Norrtälje. En kvinna hade i torsdags med sig egenhändigt bakad tårta till personalen på ett äldreboende. Fyra kvinnor ägnar varje torsdag åt att lära ut svenska till ensamkommande flyktingbarn.”

Vet att när jag jobbade på tidningen hade vi en period när vi varje morgon räknade ansiktena på bilderna. De som visade män och de som visade kvinnor. Så att vi inte skulle trampa på i gamla hjulspår utan att uppmärksamma det. Tycker att det är en metod som borde införas överallt. Från nobelkommittéerna till sportbilagorna.

Året år 2017. Inte 1917.

Sofi Piehl

Mer läsning

Annons