Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Är det meningen att väntetiden för ett ärende ska vara ett år?

Det ska inte behöva kännas som om man hinner dö innan myndighetsfolket får ändan ur vagnen, skriver Sofi Piehl.

Annons

Lantmäteriet.

Läste en insändare i NT med rubriken: ”Länsstyrelsen - folkets fiende?” Skribenten ondgjorde sig i första hand över långa handläggningstider och menade att länsstyrelsens personal inte förstod att dess uppgift var att verka för folkets bästa.

Kan vara svårt, eftersom folket bara rent teoretiskt är ett ord i singular. Folket består ju av ett otal individer som kan ha tusen olika uppfattningar om vad som är att verka för folkets bästa. Trots det vill jag slå ett slag för skribentens ståndpunkt.

Har själv manglats ett par gånger i Lantmäteriets kvarnar. Det var ingen behaglig process. Första gången ringde jag det departement som Lantmäteriet lyder under och frågade om det verkligen var meningen att väntetiden för ett ärende skulle vara ett år. Alltså ett års liggtid innan det överhuvud taget lades ut på en handläggare.

”Går det till så? Det hade vi ingen aning om,” svarade departementsmänniskan och sedan var det inte mer med det. Hon gick väl på lunch och glömde hela saken.

Länsstyrelsen, Lantmäteriet, Migrationsverket, domstolar och flera andra myndigheter som jag haft turen att slippa tampas med, har på något sätt hamnat helt fel. Vems fel det är, att allt blivit fel, är svårt att säga. Kanske det är något överhuvud som tappat huvudet. Kanske allt började gå lite snett och sedan bara blev snedare och snedare.

Kanske att de som söker sig till statliga jobb förstatligas utan att de märker det. Kanske respektfullt beteende och sunt bondförnuft inte överlever mellan kontorsdörrar i långa korridorer. Kanske det är så att det är väldigt lätt att glömma vem det är som är till för vem.

Kanske är det så att respektfullt beteende och sunt bondförnuft inte överlever mellan kontorsdörrar i långa korridorer, funderar Sofi Piehl.

Vi har byggt upp hela vårt samhälle med alla olika instanser för att få det att fungera. Vi har tillsatt människor för att de ska reglera och fördela så att det mesta blir så bra det kan för så många som möjligt. Vi har röstat fram våra politiker som, oberoende av parti, alltid lovar att verka för lycka åt var och en av nationens invånare.

Jag vill egentligen inte klaga, tycker att Sverige är världens bästa land. Vi har till exempel rätt att välja barnomsorg och skolor åt våra barn, och äldrevård åt våra gamla.

Men det händer att vi stöter på handläggare som säger: ”Nej det går inte, vi har bara ett alternativ och det ligger åt tjotahejti från där ni bor.”

Och i nutid, när alla förväntar sig svar via mobilen inom 20 sekunder, borde vi inte behöva dras med handläggningstider på flera år.

Det ska inte behöva kännas som om man hinner dö innan myndighetsfolket får ändan ur vagnen.

Sofi Piehl

Mer läsning

Annons