Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En allkonstnär som varit tidningen trogen i 48 år

Det Rolf Isaksson inte vet om Norrtelje Tidning är inte värt att veta. Han har varit tidningen trogen i 48 år – började som tidningsbud och slutade som nattchef.
Nu går han i pension.

Annons

Du har väl NT:s app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android

Rolf Isaksson framför tidningshuset i Norrtälje. Rolf var tidningen trogen i 48 år. Nu har han gått i pension.

Kepsen är en ständig följeslagare, även om han bytt ut den med jämna mellanrum. I nästan 48 år har Rolf Isaksson vandrat in genom dörrarna på NT och placerat kepsen vid sin plats. Samma rutin, dag ut och år in.

Men allt började på utsidan av tidningshuset egentligen – Rolf Isaksson inledde sin långa tidningskarriär som tidningsbud.

Som 13-åring.

– Jag minns det tydligt, säger han. Jag var tidningsbud mellan 1969 och 1971. Sedan frågade Östen Eriksson på tidningen om jag ville komma in i själva huset.

Det ville han.

– Men bara i ett år, säger han. Jag minns att jag sa det. Att jag kunde prova ett år.

Ett år blev två. Två blev tre. Och så vidare.

Rolf blev kvar. I 48 år.

– Jag tjänade fyra kronor i timmen när jag började, säger han. Men redan efter en vecka fick jag fem kronor. Det var en stor grej på den tiden. Och en procentuell ganska stor löneökning bara på en vecka...

Men jobbet var också krävande och tungt. Det här var under bly-tiden och Rolf arbetade i tryckeriet.

– Det var mycket släpande med bly, säger han. Skitigt var det också. Det var inte roligt alla gånger inte. Arbetsmiljön var under all kritik och man släpade väldigt tunga saker i smala trappor.

Han arbetade med särtryck, med dödsannonser, gjorde tidskrifter. Då fanns en rad olika yrken i tidningshuset. Maskinsättare, typografer, annonsförsäljare och journalister. Med tiden hamnade han på annonsavdelningen och till slut även på redaktionen.

Minnena är många. Både glada och mindre trevliga sådana. De senaste tio åren har han arbetat som kvällschef på tidningen. Och det var under ett sådant pass som det som inte fick hända hände.

Det var nära deadline. Rolf hade förarbetat två löpsedlar. En som skulle gå ut om Rospiggarna speedway tog sig till elitserien. En som skulle gå ut om de misslyckades.

Det blev fel.

– Dagen efter stod det att Rospiggarna var klara för elitserien, trots att de inte var det. Vi fick åka runt och riva ned löpsedlar. Jag har sett roligare dagar än den.

Ett betydligt trevligare minne var när redaktionschefen sa till Rolf att hänga med in i ett rum. Där inne gjordes en tidningssida i en dator för första gången. Alla stod samlade runt datorn för att se sidan växa fram.

– Det var magiskt, säger han. Det var verkligen som natt och dag, det blev en enorm skillnad efter det.Ett annat glatt minne var när Rolf Isaksson och kollegan Lars "Myggan" Mattsson skulle byta tjänster för en kväll. "Myggan" skulle prova att vara kvällschef, Rolf skulle vara kvällsredigerare. De satt vid skrivborden bredvid varandra, hade samma program i sina datorer.

Ändå bytte de plats.

– Jag minns att vi tittade på varandra efter några timmar. Varför bytte vi plats?

Rolf Isaksson skrattar. Det är ett kännetecken hos honom. Precis som kepsen.

Nu har 48 år gått. Sidorna han gjort har varit många, löpsedlarna likaså. När Rolf Isaksson nu går i pension är det andra prioriteringar som gäller. Han säger att han vill vara mer på sjön. Och utnyttja husbilen som familjen köpte i våras.

Kepsen då?

Ja, den har han förmodligen på sig.

Fakta: Rolf Isaksson

Ålder: 61 och ett halvt.

Bor: Norrtälje.

Familj: Hustru och tre barn, tre barbarn.

Mer läsning

Annons