Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskyttetalangen som tog Sverige med storm: "Jag gör något annorlunda"

Artikel 1 av 6
NT-Sportens ungdomsstipendium 2017
Visa alla artiklar

2017 var året som Häverödals SK:s Alva Sköld tog steget upp i juniorklassen, vilket innebar en mängd nyheter – bössan på ryggen under hela loppet samt stående skytte under tävlingarna, bland annat.
Trots detta dominerade hon under hela säsongen och för det är hon nu en av fem nominerade till NT-sportens Ungdomsstipendium.
– Det känns kul att kunna representera en annan sport än fotboll och ishockey, säger hon.

Annons

Att satsa på skidskytte i Roslagen är inte alltid så lätt, vintrarna är ofta korta och snöfattiga. Men trots detta har Häverödals SK lyckats fostra en handfull talangfulla ungdomar och en av dem är 16-åriga Alva Sköld.

SE ÄVEN: Alva Sköld är Sveriges bästa skidskytt: "Säsongen är ju magisk"

Skidskyttekarriären började tack vare pappa Joakim som tog med Alva på en träning när hon var runt 7-8 år. Sedan dess är hon fast – men trots snart tio år som aktiv har Alva Sköld svårt att svara på exakt vad det är som fått henne att fastna för just skidskytte.

Skidskyttetalangen är den första kandidaten till NT-sportens Ungdomsstipendium.

– Det är en svår fråga. Med det är så många delar inom skidskyttet som är spännande och gör det kul. Det finns lite mer att spela på. Man kan inte bara åka skidor bra, men måste skjuta bra också. Det är väl kombinationen, att man måste kunna hantera båda saker, säger hon.

På meritlistan från säsongen 2016/2017 finns bland annat en seger i Ungdomslandskampen i Finland, tre individuella JSM-guld, sex segrar i SweCupen samt totalsegern i den sistnämnda.

LÄS ÄVEN: Alva Sköld säkrade segern i Swe Cupen – fina placeringar för Häverödal på SM

Vad känner du själv är din största framgång under 2017?

– Jag är otroligt stolt över vad jag har kunnat åstadkomma. Jag klev ju in utan förväntningar och ville bara göra en bra säsong och komma in i det nya. Sen att det kändes så bra från start och att jag kunde hålla i det. Jag har haft en bra säsong genom hela och inte svajat till någon gång.

Tre guld på junior-SM finns på Alva Skölds meritlista från den gångna säsongen. Arkivbild.

Idag studerar Alva Sköld på skidskyttegymnasiet i Sveg där hon bland andra tränas av rutinerade Anna-Carin Zidek.

Vad vill du göra i framtiden? Hur ser dina drömmar ut?

– Jag vill se hur långt jag kan komma med skidskyttet. Det är klart att man vill stå där högst upp på pallen på VM eller OS, jag hoppas ju på det. Men stannar det med att jag vunnit SM-medaljer så är jag absolut inte ledsen för det.

LÄS ÄVEN: Häverödals skidskyttetalang tar nästa steg i karriären: "Vi får se hur långt jag kan nå"

Varför ska man rösta på dig?

– Jag tycker man ska rösta på mig för att jag gör någonting annorlunda. Jag har visat att jag kan ta medaljer och nu började jag säsongen med två vinster och leder den totala cupen igen. Jag tycker att jag har visat att jag är duktig och hoppas att folk vill se mer av det.

Alva Sköld, skidskytte:

Född: 5 februari 2001.

Bor: I Sveg och hemma på Väddö.

Skola: Läser första året på naturvetenskapliga programmet på Härjedalens gymnasium.

Klubb: Häverödals SK.

Meriter: Tre individuella JSM-guld, ytterligare en JSM-medalj, seger i Ungdomslandskampen i Finland, totalsegern i SweCupen säsongen 16/17.

FAKTA. Norrtelje Tidnings ungdomsstipendium delas nu ut för tolfte året. I år är summan ökad från tidigare 5 000 kronor till 8 000 kronor och delas ut till en ungdom i åldersspannet 15-18 år. Ungdomen ska vara en talang inom sin idrott och bör dessutom uppträda som en förebild i sin förening och bland sina lagkamrater och medtävlare/motståndare. NT-sportens redaktion har bland de inskickade nomineringarna plockat ut fem kandidater. Vinnaren utses genom en omröstning bland läsarna.

Fotnot: Röstar gör du via sms och röstning startar på fredag efter att samtliga kandidater är presenterade.

Alla artiklar i
NT-Sportens ungdomsstipendium 2017
Annons