Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häverödal fylls med ungdomar – för tredje och sista gången

För tredje gången ska Häverödals SK arrangera Riksfinalen, Sveriges största skidskyttetävling för ungdomar. Förberedelserna har gått bättre än tidigare år.
– Så bra spår som vi har i år har vi aldrig haft tidigare, säger Joakim Sköld, ledare i Häverödals SK.

Annons

Drygt 100 ungdomar upp till och med 15 år kommer under helgen besöka Häverödal och Lundåsvallen. Under Riksfinalen tävlar åkarna inte för respektive klubb, utan för en av Sveriges nio regioner.

Häverödals SK står som arrangörer för tredje, och sista, året i rad. Ett och annat har man lärt sig från de tidigare åren.

LÄS ÄVEN: Stora framgångar för Häverödal i junior-SM – samtliga åkare tog medalj

– Klubben utvecklas ju varje år, så det finns ju lite rutin, säger Joakim Sköld och berättar att tanken är att en klubb ska kunna hålla i Riksfinalen i tre år, innan ansvaret går över till en annan klubb.

I Riksfinalen skjuter samtliga deltagare enbart liggande skytte. I 12-13-klassen med stöd och 14-15 utan.

– Så det här blir vårt sista år – om det inte är så att ingen annan söker det nästa år.

Åkarna kommer bo i klassrummen på Hallstaviks skola och på lördag blir det gemensam middag för samtliga. Nytt för i år är att man även kommer ha ett disco på lördag kväll.

– Det ska vara en fest för ungdomarna. Tävlingarna ska inte vara i fokus. Om man misslyckas ska man inte minnas det, utan det ska vara allt runt omkring, säger Sköld.

LÄS ÄVEN: Lokala talanger imponerade i Sollefteå – knep flera pallplaceringar

En faktor som alltid varit osäker tidigare år är vädret och snötillgången. Men Joakim Sköld kan ge lugnande besked.

– Så bra spår som vi har i år har vi aldrig haft tidigare. Förra året hade vi på onsdagen inte bestämt om det skulle bli tävlingar eller inte. Det gjorde vi på onsdag kväll, säger han och minns tillbaka på de hemska förhållandena som var då.

– Då regnade det för fullt när vi var här på onsdagskvällen. Sen kom det fem centimeter nysnö på natten mot fredag, så när alla kom hit var det jättefint. Det var inte mycket snö, men det gick. Nu har vi tjockt med snö.

För Plus-kunder: Sveriges bästa skidskyttejuniorer finns i Häverödal: "Alla sporrar varandra"

I Riksfinalen tävlar åkare 12-15 år indelat i två klasser, 12-13 och 14-15. För yngre åkare arrangeras under samma helg Häverödalsracet. Sammanlagt är det drygt 100 åkare som är anmälda, varav 80-90 kommer åka Riksfinalen.

På lördag körs två tävlingar – sprint på förmiddagen och på eftermiddagen körs en stafett. På söndag är det dags för distanslopp. Häverödals SK ställer upp med sju åkare i Riksfinalen och åtta i Häverödalsracet.

– Och det är några i Riksfinalen som kan gå riktigt bra, hoppas jag, säger Joakim Sköld.

För Pluskunder: TV: Alva Sköld är Sveriges bästa skidskytt: "Säsongen är ju magisk"

Mer läsning

Annons