Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Varför vågar kvinnorna inte gå ut på kvällarna?

Annons

Drygt var fjärde kvinna i Norrtälje kommun känner sig mycket eller ganska otrygg på kvällen i det egna bostadsområdet. Var tionde kvinna känner sig så otrygg att hon inte vågar gå ut sent på kvällen. Det framgår av trygghetsundersökningen NTU lokal som Brottsförebyggande rådet har gjort.

Siffrorna för männen är lägre. Var tionde man i Norrtälje kommun känner sig mycket eller ganska otrygg på kvällen i det egna bostadsområdet. Var hundrade vågar inte gå ut sent på kvällen.

Varför känner var fjärde kvinna i Norrtälje kommun sig otrygg i sitt eget bostadsområde sent på kvällarna, trots att risken för att bli utsatt för brott är så liten här i kommunen?  Foto: Stian Lysberg Solum, TT

De här siffrorna är anmärkningsvärt höga, även om de är något lägre än för resten av Stockholms län. Det finns nämligen liten anledning för Norrtäljeborna att vara rädda. Undersökningen visar att Norrtälje ligger väldigt lågt i de flesta brottskategorier jämfört med länet i övrigt, i alla fall när det gäller brott som man kan utsättas för på gator och torg, som rån, misshandel och hot. Bara 0,7 procent var till exempel utsatta för rån, 2,0 procent för misshandel och 3,0 procent för sexualbrott. För brott som kort- och försäljningsbedrägerier ligger Norrtälje kommun nära övriga länet, men sådana brott gör knappast att man känner sig otrygg i sitt bostadsområde.

Eller som kommunpolisen Carola Wiklund kommenterar undersökningen i onsdagens Norrtelje Tidning: "Folk är mer oroliga är de behöver vara".

Frågan är varför det är så. Varför känner var fjärde Norrtäljekvinna mellan 16 och 84 år sig otrygg i sitt eget bostadsområde på kvällarna, trots att risken för att bli utsatt för brott är så liten?

Till en viss del kan orsaken vara dagens allmänna uppfattning om att brottsligheten ökar. Många läser om det ökande antalet skjutningar i förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö och tror att det innebär ökad risk även i Norrtälje. Många hör talas om bråk vid Norrtälje busstation en fredagsnatt, och drar slutsatsen att det finns risk för att bli nedslagen även i det egna kvarteret.

Diskussionen om poliskrisen kan också spela in. Många läser om bristen på poliser och de problem som polisens omorganisation har skapat och drar då slutsatsen att detta gäller även för Norrtälje. Många hör talas om att stora delar av Sverige saknar polis och att polisen inte hinner åka på utryckningar på landsbygden och drar då slutsatsen att samma gäller här i kommunen.

Men så är det inte. Här i Norrtälje kommun kommer polisen, och här har omorganisationen inte påverkat antalet poliser. Detta försvinner dock lätt i bruset av poliskris och polisbrist. Och eftersom så få behöver hjälp av polisen så vet de flesta inte att polisen faktiskt kommer när de ringer.

Det är viktigt att medborgarna kan känna sig trygga. Rädda människor agerar inte rationellt. Dessutom finns politiska krafter som får sin näring från människors rädsla och gör allt för att underblåsa denna.

Det är därför bra att Norrtäljepolisen nu funderar på hur man skall öka sitt förtroende bland innevånarna. Föreningar, partier och privatpersoner får gärna hjälpa till och få fler att känna den trygghet de borde göra. För dels är det onödigt att människor är rädda när de inte behöver vara det, dels gynnar denna rädsla de politiska mörkerkrafterna.

Mer läsning

Annons