Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Varför har Vänsterpartiet fått så stort inflytande på S-MP-regeringens politik?

Varför har Socialdemokraterna och Miljöpartiet låtit Vänsterpartiet få så stort inflytande på regeringens budget? Det är ju inget man har behövt göra. Är det S-ledningens sätt att kompensera för att man släppt in Miljöpartiet i regeringen och därmed se till att skapa lugn i Socialdemokraternas vänsterflygel?

Annons

Vänsterpartiet har haft ett mycket stort inflytande på S-MP-regeringens budget för 2016. I alla fall om man skall tro Vänsterpartiet självt.

De senaste dagarna har det haglat pressmeddelanden från V-kansliet om saker som partiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. Enligt Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, kommer tolv av de 40 reformmiljarderna i S-MP-regeringens budget från Vänsterpartiet. Det handlar bland annat om satsningar på förlossningsvården, höjt underhållsstöd, höjt studiebidrag och skatteavdrag för fackföreningsavgift.

Vänsterpartiet har rätt. Regeringens budget har en väldigt tydlig vänsterprägel. Frågan är varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillåtit Vänsterpartiet att få så stora framgångar. De hade ju inte behövt detta. I riksdagens budgetomröstningar brukar partierna rösta på sina egna budgetar och sedan lägga ner sina röster. Det betyder att S-MP-regeringen hade fått igenom sin budget utan stöd från Vänsterpartiet. Detta gäller även om Sverigedemokraterna brutit denna praxis och röstat på Moderaternas budget.

Enligt Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, kommer tolv av de 40 reformmiljarderna i budgeten från Vänsterpartiet.

S-MP-regeringen hade kunnat behandla Vänsterpartiet som S-regeringar gjorde förr: man förhandlade inte med Vänsterpartiet, eller VPK som partiet hette före 1990, utan förväntade sig att detta parti inte skulle vilja fälla en socialdemokratisk budget.

På samma sätt behandlas Vänsterpartiet i dag av Norrtälje kommuns S-C-MP-styre: man förhandlar inte med vänsterpartisterna, utan räknar med att de inte vill låta Moderaternas förslag gå igenom. Och det har fungerat utan problem hittills.

Men så har inte S-MP-regeringen agerat. Det är lite svårt att förstå. Samarbetet med Vänsterpartiet har ju drivit S-MP-regeringens politik klart vänsterut. Det märks inte bara i budgetarna utan också på andra sätt. Det kanske mest tydliga är regeringens förslag om vinsttak för välfärdsföretag, ett förslag som även många socialdemokrater och miljöpartister är motståndare till. Den här vänstervridningen gör därför att Socialdemokraterna och Miljöpartiet riskerar att tappa väljare till Centerpartiet och Liberalerna.

Samtidigt låter S-MP-regeringen Vänsterpartiet få en roll som passar detta vänsterpopulistiska parti som hand i handske. Vänsterpartiet kan ta åt sig framgångar i form av höjda bidrag och olika satsningar men slipper ta ansvar för de svåra beslut som en regering måste fatta, och som ofta innebär kompromisser. Det här har gjort att Vänsterpartiets ökat i opinionsmätningarna sedan valet 2014. Miljöpartiet, som har suttit i regeringen, har i stället tappat kraftigt i trovärdighet och opinionsstöd.

Frågan är varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet agerat på detta sätt. Är det S-ledningens sätt att kompensera för att man släppt in Miljöpartiet i regeringen och därmed se till att skapa lugn i Socialdemokraternas vänsterflygel? Är det S-ledningen sätt att locka Centerpartiet och Liberalerna till ett samarbete över blockgränsen: "så här uselt blir det om ni inte vill samarbeta"? Eller har det bara blivit så, utan att S- och MP-ledningarna egentligen tänkt igenom vilka konsekvenser ett V-samarbete medför?

Mer läsning

Annons