Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ulrika Falk måste stoppa löneinflationen bland kommuncheferna

Lönenivån för de kommunala cheferna ligger alldeles för högt i dag i Norrtälje kommun. Det innebär ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Kommunens ansvariga politiker, med kommunalrådet Ulrika Falk (S) i spetsen, borde därför snarast se till att sätta stopp för den här löneinflationen.

Annons

När Ulla-Marie Hellenberg tillträdde som Norrtäljes kommundirektör den 1 januari 2016 fick hon en månadslön på 110 000 kronor. Det var nästan 10 000 kronor mer än vad företrädaren Per Nordenstam hade.

Ökningen var svår att motivera. Hon skulle ju göra precis samma sak som honom: vara kommunens högste tjänsteman.

Norrtäljes kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg har 114 400 kronor i månaden. Det är långt mer än dubbelt än hennes företrädare hade i lön 1998.

När Norrtälje fick en ny kommundirektör 1998 fick han en månadslön på 47 000 kronor. 2007 hade lönen för kommundirektören stigit till 75 000 kronor. I dag har Ulla-Marie Hellenberg 114 400 kronor i månaden.

Det här innebär en löneökning på 143 procent sedan 1998. För vanliga medborgare har lönerna i genomsnitt ökat med mindre än hälften av detta.

Den här löneinflationen på kommundirektörsposten är mycket olycklig. Det innebär ett slöseri med skattepengar – en kommundirektör som tjänar 114 400 kronor i månaden gör knappast ett bättre jobb än en som tjänar 80 000-90 000.

Dessutom är risken mycket stor för att lönehöjningarna sprider sig neråt i organisationen, och innebär en allmän chefslöneökning. Undercheferna jämför sig ju med högsta chefens lön, och kräver därför en lön som ligger lagom långt under denna lön. Och den högsta chefen vill ju inte gärna att hennes eller hans lön skall sticka ut alltför mycket i jämförelse med undercheferna - det visar ju att högsta chefen har en för hög lön – och ser därför också till att cheferna på nästa nivå hamnar på lagom löneavstånd.

Den här effekten visar sig tydligt här i Norrtälje kommun. Lönerna för de kommunala förvaltningscheferna har ökat kraftigt de senaste tio åren. 2007 låg lönerna för cheferna på de kommunala förvaltningarna på omkring 50 000 kronor i månaden. I dag ligger de på omkring 80 000 kronor.

Enligt Ulla-Marie Hellenberg beror detta på att jobben har förändrats, vilket gör att det krävs en högre kompetens. Ansvaret har också blivit större, eftersom antalet förvaltningar är färre i dag. Hon pekar också på att Norrtälje kommun är en del av Stockholmsregionen, där konkurrensen om cheferna är hård, inte minst från näringslivet. Det gör att lönenivån stiger.

De höga chefslönenivåerna är ett slöseri med skattepengar. Det är därför dags att Norrtäljes politiker, med Ulrika Falk (S) i spetsen, ser till att få stopp på de alltför höga lönelyften.

De här argumenten håller inte. Mångas jobb har förändrats de senaste tio åren, utan att de fått de lönehöjningar på 50-60 procent som kommuncheferna fått. Ansvaret är större, men det motiverar inte heller så stora lönehöjningar. Och visst är konkurrensen om chefer stor i Stockholmsregionen, men enligt lönestatistiken från fackföreningen Ledarna ligger chefslönerna i Norrtälje kommun i medeltal runt 10 000 kronor i månaden högre än i hela regionen. Eftersom Norrtälje ligger i regionens utkant borde konkurrensen vara lägre här, vilket skulle ge ett lägre löneläge. Men det är alltså tvärtom.

Det är helt orimligt att löneläget har stigit på detta sätt. Det finns ingen anledning att tro att dagens chefer gör ett så mycket bättre jobb än cheferna gjorde för tio år sedan. Dagens lönenivåer innebär därför ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Kommunens ansvariga politiker, med kommunalrådet Ulrika Falk (S) i spetsen borde därför snarast se till att sätta stopp för den här löneinflationen.

Mer läsning

Annons