Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Tv-skatt bättre än den överspelade tv-licensen

Tv-licensen har överlevt sig själv och en tv-skatt är i dag det bästa och enklaste sättet att få in pengar till Sveriges Radio och Sveriges Television. Förslaget om att ersätta tv-licensen med en tv-skatt är därför bra och bör genomföras så snart som möjligt.

Annons

För inte så många år sedan var det tv-apparaten som gällde när man tittade på tv. Så är det inte längre. I dag kan man lika gärna titta på datorn eller paddan. Eller mobilen.

Trots det betalar man bara tv-licens, eller tv-avgift som det egentligen heter, om man äger en tv-apparat. Den tekniska utvecklingen har helt enkelt sprungit ifrån dagens licenssystem.

Den tekniska utvecklingen har sprungit ifrån dagens licenssystem, där bara den som har en tv-apparat betalar tv-licens.

Något måste göras. Ett sätt är att ta ut avgift även på datorer, paddor och mobiler. Så gör man också i Danmark och Storbritannien. Det innebär dock att det krävs anmälningsplikt och ett register för alla dessa prylar, vilket ger mängder av extra byråkrati. Dessutom måste kontrollen utökas kraftigt, vilket är dyrt och ger problem med integriteten.

Ett annat sätt är att avskaffa public-service. Licenspengarna finansierar Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Om dessa i stället blir reklamfinansierade behövs inte någon tv-licens. Det finns dock många skäl för att behålla public service, till exempel den oberoende nyhetsförmedling som där finns. Däremot kan man fundera på gränserna för public service, så att public service-företagens hemsidor till exempel inte konkurrerar ut dagstidningarna.

Ett tredje sätt är att avskaffa tv-licensen, och i stället ta ut en skatt, som alla får betala. Det var också det förslag en statlig utredning kom fram till för fem år sedan. Utredningens förslag genomfördes dock aldrig. Tiden var inte mogen. Problemet ansågs inte tillräckligt stort.

Sedan dess har dock utvecklingen fortsatt i snabb takt. Till exempel har SVT börjat sända sina program på nätet. I dag är det därför mer uppenbart än för fem år sedan att systemet med avgift bara på tv-apparater inte fungerar längre.

Därför tillsatte regeringen i fjol en ny utredning, där Norrtäljes riksdagsledamot Per Lodenius har varit Centerpartiets representant. Utredningen kom med sitt förslag i måndags. Och förslaget är inte överraskande detsamma som den tidigare utredningen kom fram till: tv-licensen skall ersättas med en skatt.

Utredningen föreslår att skatten skall betalas av alla över 18 år, och bli 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till en maxnivå. För 2019 blir maxavgiften 1 308 kronor per person. För ett hushåll med två personer blir därför maxavgiften 2 612 kronor, jämfört med de 2 500 som tv-licensen kostar i dag. Det blir alltså en liten ökning. Enpersonshushåll och de med lägre inkomst får betala mindre än i dag.

Ett problem med att ersätta licensen med en skatt är att detta riskerar att minska oberoendet för Sveriges Radio och Sveriges Television. För att undvika detta föreslår utredningen bland annat att tv-skatten aldrig räknas in i statsbudgeten. Det är bra. Det är viktigt att politikerna inte kan styra tv- och radioprogrammen genom att strypa anslagen.

Tv-licensen har överlevt sig själv och en tv-skatt är i dag det bästa och enklaste sättet för att få in pengar till public service. Utredningens sätt att garantera public service-företagens oberoende är också väl avvägda. Det är därför ett bra förslag utredningen kommer med och det bör genomföras så snart som möjligt.

Mer läsning

Annons