Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Pinsamt för KD att partiet röstade med SD

Att Bennit Jennerstål (KD) röstade för SD-motionen på kommunfullmäktige är mycket pinsamt för Norrtäljes kristdemokrater. Det innebar att hon röstade emot sitt eget partis linje och emot gällande lag. Det minskar förtroendet för ett parti som redan har stora problem att locka väljare.

Annons

På senaste mötet med kommunfullmäktige, den 28 augusti, behandlades en motion från Sverigedemokraterna. Norrtäljes sverigedemokrater ville att kommunen skulle säga nej till att ta emot nyanlända invandrare. Argumenten var dels att detta skulle bli dyrt för kommunen, dels den stora bristen på bostäder.

I debatten fick Sverigedemokraterna inget stöd från de andra partierna. Det främsta argumentet mot ett flyktingstopp var att detta skulle strida mot lagen. Riksdagen 2016 beslutade att alla kommuner måste ta emot nyanlända enligt en fördelning gjord av Migrationsverket. Tidigare var mottagandet frivilligt .

Det var inte bara Sverigedemokraternas sex egna ledamöter som stödde SD-motionen vid omröstningen i fullmäktige. Även Kristdemokraternas enda ledamot gjorde detta. Det var mycket överraskande, och pinsamt för Norrtäljes kristdemokrater.

Frågan gick till omröstning, och föga förvånande förlorade Sverigedemokraterna. Men det var inte bara partiets sex egna ledamöter i fullmäktige som stödde motionen. Även Kristdemokraternas enda ledamot gjorde detta.

Det var mycket överraskande. Kristdemokraterna brukar inte stödja Sverigedemokraternas förslag, och partiet stödde riksdagens beslut 2016 om att alla kommuner skall vara tvungna att ta emot nyanlända.

Det var därför lätt att tro att KD-ledamoten röstade fel, framför allt eftersom hon som tryckte på knappen, Bennit Jennerstål, sällan får rösta på fullmäktigesammanträdena. Att hon fick rösta denna gång berodde på att partiets ordinarie ledamot, Göte Waara, inte kunde närvara.

Även Göte Waara trodde först att hans orutinerade partikamrat hade röstat fel, men så var det inte. Bennit Jennerstål hade av "egen övertygelse" röstat med Sverigedemokraterna.

Det här är mycket pinsamt för Norrtäljes kristdemokrater. Kristdemokraterna I Norrtälje röstade nu emot partiets linje på riksnivå och emot gällande lag. Uppenbarligen diskuterar Norrtäljes kristdemokrater inte igenom hur man skall rösta på kommande fullmäktigemöten, utan partiets ledamöter kan rösta lite som de vill. Det ökar inte förtroendet för ett parti som redan har stora problem att locka väljare.

Minst lika illa är att Bennit Jennerstål inte verkar ha förstått hur den svenska demokratin fungerar. Till Norrtelje Tidning säger hon att det är orättvist att Sverigedemokraterna har så litet inflytande, trots att de är ett så stort parti. Hon har uppenbarligen inte förstått att partiernas inflytande inte bara beror på deras storlek, utan framför allt på om de kan skapa en majoritet ihop med andra partier. Det är därför som Miljöpartiet, med sina fyra mandat i Norrtäljes kommunfullmäktige, i dag har mycket större inflytande än Moderaterna med sina 18 mandat.

Alternativet till majoritetsstyre vore ett samlingsstyre. Det är dock svårt att se hur detta skulle fungera, och varför det skulle ge Sverigedemokraterna större inflytande. De övriga partierna tycker ju inte som Sverigedemokraterna i detta partis hjärtfråga: invandrings- och flyktingpolitik.

Sverigedemokrater brukar ofta tycka att det är "odemokratiskt" att deras parti har så lite inflytande trots att partiet har så stort stöd. Den här bilden av partiet som "offer" förleder många, som inte är insatta i hur den svenska demokratin fungerar. Den är pinsamt för Kristdemokraterna att Bennit Jennerstål uppenbarligen en av dem.

Mer läsning

Annons