Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Nytt bevis på att SD inte är något "vanligt" parti

Annons

Sverigedemokraterna gillar inte medier. I partiets senaste kampanjfilm beskyller till exempel partiledaren Jimmie Åkesson medierna för att genom lögner, tillsammans med de övriga politiska partiernas "vansinniga beslut", ha skapat de problem som Sverigedemokraterna menar att Sverige har i dag.

Trots det var SD-ledningen säkerligen nöjd med att Sveriges Television skulle direktsända partiets landsdagar i Norrköping. Då skulle alla tv-tittare kunna följa debatterna och lyssna till partiets budskap utan att detta skulle förvrängas av de hatade journalisterna. Då kunde tv-tittarna med egna ögon se partiets duktiga företrädare och notera partiets genomtänkta politik.

Enligt Jimmie Åkesson har Sverigedemokraterna en

Nu blev det inte riktigt så. I stället kunde tv-tittarna se hur Martin Strid från Borlänge gick upp i talarstolen och sa: ”Det finns en skala från noll till 100. I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent mohammedan. Och alla muslimer finns någonstans på den skalan. Är man IS är man ganska nära 100 procent mohammedan. Är man ex-muslim då har man kommit ganska långt ut mot att bli fullt ut människa.”

Enligt Martin Strid är alltså anhängarna till en viss religion inte "100 procent människor". Det strider totalt mot principen om alla människors lika värde. Det är en otäck människosyn som bäst kan sammanfattas med ordet rasism.

Att sverigedemokrater uttrycker sig rasistiskt är inte ovanligt, men bortförklaras alltid av SD-ledningen som "uttalande av enskilda personer". Officiellt tar partiet avstånd från all rasism.

Därför var det förvånande att Martin Strids inlägg inte väckte någon uppmärksamhet på landsdagarna. Ingen gick upp och gav honom mothugg i debatten, utan det var först när organisationen Inte rasist men uppmärksammade hans uttalande, och övriga medier hakade på, som partiledningen reagerade. Jimmie Åkesson började prata om uteslutning, men Martin Strid valde att lämna partiet självmant.

Enligt Jimmie Åkesson har Sverigedemokraterna en "nolltolerans mot rasism". Att ingen reagerade på Martin Strids inlägg visar att toleransen mot rasism tvärtom är väldigt stor i partiet. Rasistiska kommentarer och inlägg får passera, i alla fall så länge som de inte uppmärksammas av medierna. Man kan jämföra med kommunfullmäktige i Norrtälje. De gånger någon sverigedemokrat säger något främlingsfientligt där reagerar alltid någon i ett annat parti och kommer med mothugg. Men så fungerar det uppenbarligen inte inom Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas mål är att bli betraktade som ett "vanligt" parti, få samarbeta med de andra partierna och hamna i en regering. Martin Strids inlägg på partiets landsdagar i helgen är dock ett av många, många exempel på att Sverigedemokraterna inte är ett "vanligt" parti, utan ett parti som inget annat av de övriga partierna kan samarbeta med.

Det är oförståeligt att det ännu tycks finnas vissa i de andra partierna som inte insett detta. Det är bara att hoppas att Martin Strids tv-sända debattinlägg har fått dem att tänka om.

Mer läsning

Annons