Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Låt inte S och M gömma undan klimatfrågan i valet

Annons

Miljö och klimat är den viktigaste frågan för unga väljare i höstens val, enligt en nyligen gjord undersökning av Novus. Av väljare mellan 18 och 29 år tycker 14 procent att klimat och miljö är den viktigaste frågan, tätt följd av skola och invandring.

Däremot tror de unga väljarna inte att klimat och miljö blir den viktigaste frågan i valrörelsen. Hela 57 procent tror att invandring och integration blir viktigast.

Det finns överväldigande bevis på att jorden håller på att värmas upp. Det behövs därför en konstruktiv miljö- och klimatdebatt i årets valrörelse, en debatt som inte är inriktad på symbolfrågor som köttskatt och flygskatt, utan om förslag som verkligen minskar utsläppen. Foto: John McConnico, TT.

Det mesta talar för att ungdomarna har rätt. Inget av de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har prioriterat miljöfrågan i sina valstrategier. Det är ganska konstigt. Unga väljare är ofta lättrörliga och borde därför vara en viktig målgrupp för dessa partier. Trots detta struntar både Socialdemokraterna och Moderaterna i att dessa väljare ser klimat och miljö som den viktigaste valfrågan. I stället vill de debattera integration, lag och ordning och välfärd.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Och även om det är kallt i Sverige just i dessa dagar, så finns överväldigande bevis på att jorden håller på att värmas upp. 2017 var det näst varmaste året sedan mitten av 1800-talet, och 16 av de 17 varmaste åren har varit under detta århundrade. På Svalbard har det till exempel regnat de senaste dagarna, och det har där varit varmare än normalt i över sju år i sträck.

Trots det vill uppenbarligen varken Socialdemokraterna eller Moderaterna ha en klimatdebatt i valrörelsen. Delvis kan det bero på att dessa partier är ganska ointresserade av miljön. De tror inte heller att de har något att vinna på att lyfta klimat- och miljöfrågor i valrörelsen.

Miljöpartiet borde ha mycket att vinna på att lyfta miljö- och klimatfrågor i valrörelsen, och kommer säkerligen att försöka. Miljöpartiet är dock kraftigt försvagat just nu. Partiets trovärdighet är allmänt sett mycket låg, och har också minskat kraftigt på miljöområdet. Trots att Miljöpartiet suttit i regeringen i över tre år har till exempel utsläppen av koldioxid ökat i Sverige. Och ökningen fortsätter, enligt den senaste SCB-statistiken.

Miljöpartiets politik har helt enkelt inte varit effektiv. Senaste exemplet är den flygskatt som Miljöpartiet drivit igenom. Flygskatten kommer varken att minska flygandet eller flygets utsläpp. De flesta väljare tycker inte heller att debatten om flygets utsläpp påverkar dem, eftersom de flyger så sällan.

I stället står hoppet till Centerpartiet. Centerpartiet är i dag det parti som har störst trovärdighet i miljöfrågor, och har också miljöfrågan som en av sina prioriterade frågor i sin valplattform. Centerpartiet har också visat hur man driver en politik som effektivt minskar utsläppen av växthusgaser.

Det behövs en konstruktiv miljö- och klimatdebatt i årets valrörelse, en debatt som inte är inriktad på symbolfrågor som köttskatt och flygskatt, utan om förslag som verkligen minskar utsläppen. Det är därför bara att hoppas att de unga väljarna tydligt visar att de vill ha in miljö- och klimatfrågorna i valrörelsen och inte låter socialdemokrater och moderater bestämma. För det skall vara väljarna som bestämmer vilka frågor valdebatten skall handla om, inte partierna.

Mer läsning

Annons