Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Dumt och dyrt att byta namn på Norrtälje kommun

Annons

Norrtälje är känt över hela Sverige. Namnet Norrtälje ger positiva signaler, som skärgård, sommar, sol och bad.

Norrtälje är helt enkelt ett välkänt varumärke som de allra flesta kopplar till något positivt. Det vore därför dumt att byta namn på kommunen. Dessutom skulle ett namnbyte kosta mycket pengar, till exempel skulle skyltar skulle behöva bytas och hemsidan göras om.

Detta tycker också Norrtäljes kommunstyrelse, där kommunens ledande politiker ingår. De har avslagit den motion som Anders Fransson, gruppledare för Roslagens oberoende parti (ROOP), lämnade in i höstas, där han föreslår att Norrtälje kommun skall byta namn och att det nya namnet skall tas fram genom en namntävling och en folkomröstning. Orsaken till att Anders Fransson vill ha ett namnbyte är att han tycker att man skall kunna skilja på Norrtälje kommun och Norrtälje stad.

Visst skapar det en del problem att Norrtälje kommun och Norrtälje stad har samma namn, men problemen är små. Norrtälje är också ett välkänt varumärke som de allra flesta kopplar till något positivt. Det vore därför dumt att byta namn på kommunen.

Motionen skall nu behandlas på kommunfullmäktige den 19 februari. Allt pekar på att fullmäktiges beslut blir detsamma som i kommunstyrelsen, det vill säga avslag. Inget annat parti än ROOP stöder förslaget om namnbyte.

Det är bra. Visst skapar det en del problem att Norrtälje kommun och Norrtälje stad har samma namn, men problemen är små. De flesta andra kommuner har liknande problem, men för den skull är det få kommuner som byter namn. I och för sig är Norrtälje stad inte lika dominerande i kommunen som huvudorten är i många andra kommuner, men Norrtälje är ändå kommunens klart största ort och det är därför naturligt att kommunen heter Norrtälje.

Frågan är också vad kommunen skulle heta i stället. Det mest näraliggande är Roslagen, men Roslagen är större än Norrtälje kommun. Man kan anta att Östhammars och Österåkers kommuner skulle bli ganska sura om Norrtälje kommun skulle lägga beslag på namnet Roslagen. Visst skulle det skapa publicitet om Norrtälje skulle mucka gräl med sina grannkommuner, men är det verkligen sådan publicitet som Norrtälje vill ha?

Däremot finns det säkerligen ett missnöje runt om i kommunen om att Norrtälje stad får för mycket uppmärksamhet och för mycket av kommunens skattepengar. Det är detta missnöje som Anders Fransson och ROOP vill fånga upp.

Förslaget att byta namn på kommunen är ett skickligt sätt att göra detta. Det ger signalen att ROOP är ett parti som är emot "etablissemanget" i Norrtälje: ett parti för alla dem som retar sig på att Norrtälje stad tar för stor plats på de andra orternas bekostnad.

Att ett namnbyte skulle kosta mycket pengar struntar ROOP i. Kommunens ekonomi är inte viktig denna gång.

Och så agerar ett populistparti som ROOP. Man bryr sig inte om att hålla en linje. Ibland är det viktigt för kommunen att spara pengar, ibland är det inte viktigt alls. Det viktiga för partiet är att synas och hitta frågor där det finns ett missnöje, gärna enkla frågor som alla kan ha en uppfattning om. Namnbyte på kommunen är en typisk sådan fråga.

I förra valet lyckades ROOP hitta rätt frågor, och fick två mandat i kommunfullmäktige. Frågan är dock om det lyckas en gång till.

Mer läsning

Annons