Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När slutar regeringen göra nybörjarmisstag?

Det är vanligt att en ny regering gör nybörjarmisstag. Men nu har S-MP-regeringen suttit i över två år, och släpper fortfarande ofta igenom förslag som inte är tillräckligt genomarbetade. Bankskatten är det senaste exempet i en lång rad. Det visar på klar inkompetens.

Annons

Det blir ingen bankskatt. I alla fall inte med den utformning som regeringens utredning har föreslagit. Det meddelar nu finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Regeringen kommer att arbeta om förslaget, och målet är fortfarande att införa en bankskatt innan valet. Hur en sådan skall se ut vet dock inte Per Bolund i dag.

Hanteringen av bankskatten är därmed ytterligare ett exempel på S-MP-regeringens inkompetens. Man tar fram förslag efter förslag som inte är tillräckligt genomarbetade och som därför inte visar sig hålla måttet.

Det blir ingen bankskatt. I alla fall inte med den utformning som regeringens utredning har föreslagit, meddelar nu finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Hanteringen av bankskatten är därmed ytterligare ett exempel på S-MP-regeringens inkompetens.

Bankskatten var socialdemokratiskt vallöfte i valet 2014, och S-MP-regeringen tillsatte därför en utredning om denna skatt. Utredningens förslag blev en extra löneavgift på 15 procent på dem som arbetar med finansiella tjänster.

Det här förslaget har dock fått mycket hård kritik. Det visade sig till exempel att inte bara banker eller finansbolag skulle få betala den nya skatten, utan många andra företag, till exempel vitvarubutiker som låter sina kunder betala försäkring vid ett köp av en vara. Över 300 000 företag skulle därför få betala den nya bankskatten. Gränsdragningen för vad som skulle räknas som skattepliktigt skulle också bli svår, och bland annat Skatteverket varnade därför för att skatten skulle skapa enorm byråkrati.

Dessutom skulle skatten slå hårt mot banker med många kontor och många anställda. Som Roslagens sparbank nyligen pekade på i en debattartikel i Norrtelje Tidning skulle bankskatten därför drabba de lokala sparbankerna extra hårt.

Utredningens förslag var helt enkelt uselt och ogenomförbart. Det är bra att regeringen inser detta, men detta borde självklart ha skett långt tidigare. Förslaget borde inte ens ha skickats ut på remiss, utan åkt direkt i papperskorgen.

Det finns många andra exempel där regeringen släppt fram helt ogenomförbara förslag. Ett högaktuellt exempel är Ilmar Reepalus utredning om "vinster i välfärden". Hans förslag om ett vinsttak för det "operativa kapitalet" innebär i praktiken ett vinstförbud för alla privata skol- och vårdföretag, även ideella sådana.

Detta har nu även många socialdemokrater och miljöpartister insett. Det här borde dock tjänstemännen i regeringskansliet ha insett redan när Reepaluutredningen presenterades, och den borde därför snabbt ha kastats i papperskorgen. Så skedde dock inte.

Ett annat exempel är regeringens solcellsskatt. Där drev regeringen igenom en ny skatt på solel i riksdagen, trots starka protester. När det sedan visade sig att EU inte krävde en sådan skatt, vilket S-MP-regeringen hade hävdat, så drog man tillbaka skatten.

Regeringens förslag om storlän är ett annat exempel. Där tvingades man till sist ge upp, efter att inte ha lyckats få stöd av en majoritet i riksdagen. Det naturliga hade varit att förankra sig om tillräckligt med stöd innan man påbörjade arbetet med en sådan stor förändring.

Det är vanligt att en ny regering gör nybörjarmisstag. Men nu har S-MP-regeringen suttit i över två år, och släpper fortfarande ofta igenom förslag som inte är tillräckligt genomarbetade. Det visar på klar inkompetens.

Mer läsning

Annons