Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemsidan drar löje över kommunen

Norrtälje kommun bytte hemsida i våras. Tanken var att den nya hemsidan skulle vara mer modern och mer lättanvänd.Så blev det inte. Istället är den nya hemsidan en mindre katastrof.Detta gäller i första hand den sökfunktion som är det första som möter den som öppnar hemsidan. Det står: I Norrtälje kommun hittar du det du söker”.

Annons

Det gör man dock inte. Sökfunktionen är en total katastrof. Man får ofta hundratals svar som ligger långt, långt från det man söker efter. Och om man lägger till fler sökord för att få färre svar, som man gör i andra sökningar på nätet, så får man bara fler meningslösa träffar.

Det här gör kommunens hemsida mycket svår att använda. Detta gäller inte minst om man skall försöka få fram telefonnummer eller adress till någon kommunpolitiker. Då kan hemsidans sökfunktion ge helt absurda svar.

Det här gavs flera exempel på vid gårdagens kommunfullmäktigemöte, där Anders Fransson (ROOP) hade ställt en interpellation om hemsidan till kommunledningen. Anders Fransson visade att den som sökte på ”Olle Jansson”, socialdemokrat och ordförande i barn- och skolnämnden, fick ”Kjell Jansson” som första alternativ och ”Berit Jansson” som andraalternativ, det vill säga Moderaternas respektive Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige. Någon ”Olle Jansson” hittade man inte alls.

På samma sätt visade Ingmar Wallén (M) att en sökning på kommunfullmäktiges ordförande ”Sune Alm” gav ”Arholma Almanäsberget sopmaja” som sökfunktionens första svar. Lite oväntat kanske för den som vill kontakta denna socialdemokratiska politiker.

Det här drar ett löjets skimmer över hemsidan och över Norrtälje kommun. Än värre är att det gör hemsidan mycket svår att använda. Den som använder hemsidan ofta kanske till slut hittar ett sätt att söka sig fram, men den som använder hemsidan sällan har inte en chans när sökfunktionen är så dålig.

Trots detta försvarades hemsidan på fullmäktigemötet både av Ulrika Falk (S) och Ingrid Landin (MP). De berömde hemsidans ”målgruppsanpassade” uppbyggnad, och hävdade att den hade ett tydligt användarperspektiv.

Det är möjligt att detta varit målet, men i så fall har kommunen helt misslyckas att nå detta mål.

Man kan också undra varför Ulrika Falk och Ingrid Landin försvarar hemsidan. De tillträdde som kommunalråd för knappt ett år sedan, och har därför inget ansvar för att kommunen tagit fram en så dålig hemsida. Istället kan de skylla på den förra borgerliga majoriteten, och lova att de skall göra allt för att sidan skall förbättras.

Nu gav de inga sådana löften. Det borde de ha gjort. Sökfunktionen på kommunens hemsida är i dag så usel att det är pinsamt. Och det borde väl Ulrika Falk och Ingrid Landin vilja ändra på.

Mer läsning

Annons