Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra lösning som gör Norrtälje mer attraktivt

Det är en skandal att konsthallens gamla lokal, den gamla brandstationen i Norrtälje, har fått stå tom i flera år. Men nu är äntligen en lösning klar: den blir restaurang. Det är en bra lösning. Det gör stadskärnan mer levande och ännu mer attraktiv för turister.

Annons

Det finns flera långbänkar i Norrtälje kommun, där åren går och ingenting tycks hända. Ombyggnaden av väg 77 är en. En annan är faktoribyggnaden på Hantverkargatan i Norrtälje, Roslagsmuseets hus. En tredje är gamla brandstationen i Norrtälje, konsthallens gamla lokal.

Nu tycks i alla fall en av dessa långbänkar vara på väg att försvinna: den gamla konsthallen blir restaurang. Norrtälje kommun, som äger fastigheten, håller på att teckna avtal med krogkedjan Harrys och Norrtäljekrögaren Håkan Cederwall.

Den nya restaurangen kommer att öppna upp de igensatta fönstren i den gamla brandstationen, och planerar också en uteservering. Det låter mycket lovande. Det görNorrtäljes  stadskärna mer levande och ännu mer attraktiv för turister.

Det är mer än två år sedan konsthallen flyttade till det nya kulturhuset vid Galles Gränd i Norrtälje. Sedan dess har huset stått tomt.

Debatten om vad huset skall användas till har dock varit mycket intensiv, framför allt innan valet 2014. Då skrev företrädare för Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i debattartiklar att de ville att den gamla brandstationen skulle användas till någon form av kultur. Tre kulturgrupper presenterade också en plan för hur den gamla brandstationen kunde användas för olika typer av kulturell verksamhet.

Kulturgrupperna krävde dock ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna genomföra sina planer. Och det var där det sprack. Trots att företrädare för samtliga tre partier i det nya kommunstyre som tillträdde efter valet 2014 hade varit positiva till kulturhusidén före valet, så ville inte det nya S-C-MP-styret ta fram de pengar som behövdes för att genomföra planerna. I slutet av 2015 meddelade kultur- och fritidsnämndens ledning därför att planerna hade spruckit.

Kommunen annonserade därför ut lokalen till uthyrning. Tre krav ställdes på hyresgästen: verksamheten skulle bidra till att höja stadskärnans attraktivitet, vara tillgänglig för allmänheten och klara av att betala hyran.

Men inget hände. Ingen verkade vara intresserad. Eller så var inte kommunens marknadsföring tillräckligt bra. I stället kom nya krav från kulturhåll på att lokalen borde användas till kultur.

Det är en skandal att en kommunal lokal i ett mycket centralt läge i Norrtälje stad på detta sätt har fått stå tom i flera år. Självklart borde sökandet efter nya hyresgäster ha påbörjats redan när det stod klart att det nya kulturhuset skulle byggas och att konsthallen därmed skulle flytta. Men så skedde uppenbarligen inte. Den tomma lokalen har inneburit ett slöseri med skattebetalarnas pengar och har också varit klart negativ för Norrtälje.

Men nu är alltså en lösning klar: den gamla brandstationen blir restaurang. Det är en bra lösning. Läget för lokalen, mitt i staden och bredvid Norrtäljeån, passar mycket bra för en restaurang.

Detta kan också bli bättre än kulturhus. När lokalen användes till konsthall sattes fönstren mot gatan igen och ingången flyttades till baksidan. Det var klart negativt för stadsbilden. Risken är stor att ett kulturhus hade bibehållit den utformningen på huset.

Den nya restaurangen kommer dock att öppna upp de igensatta fönstren, och planerar också en uteservering. Det låter mycket lovande. Det gör stadskärnan mer levande och ännu mer attraktiv för turister.

Läs mer: Brutna vallöften ökar misstron mot politikerna

Läs mer [+]: Gamla konsthallen blir krog – känd krögare flyttar in

Mer läsning

Annons