Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att allianspartierna fortsätter samarbetet

Alla alliansens partiledare betonade på måndagens alliansseminarium hur viktigt allianssamarbetet var. Det är bra. Allianspartierna har fortfarande väldigt mycket gemensamt och vinner på att gå till val 2018 som ett gemensamt regeringsalternativ.

Annons

Allianssamarbetet har legat på sparlåga sedan valförlusten 2014. De fyra allianspartierna har använt sin tid i opposition till att vidareutveckla det egna partiets idéer. Visst har partierna gjort några gemensamma utspel, men mest har de agerat vart och ett för sig.

Det här är helt naturligt. Men det kan lätt uppfattas som att allianssamarbetet är på väg att sakta men säkert upplösas. Dessutom är det mycket lite som talar för att allianspartierna kan uppnå egen majoritet efter valet 2018.

Kanske var det för att hejda ryktena om alliansens död som allianspartierna på måndagen arrangerade ett gemensamt seminarium i riksdagshuset i Stockholm. Alla alliansens partiledare deltog, liksom tidigare partiledare som Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C) och Bengt Westerberg (L). Tanken med seminariet var att dra lärdomar av de framgångar och misstag som gjorts innan och under tidigare borgerliga regeringar: 1976-1982, 1991-1994 och 2006-2012. Det är ju i år lite av jubileum för alla dessa regeringar: det är 40 sedan valsegern 1976, 25 år sedan valsegern 1991 och tio år sedan valsegern 2006.

Något gemensamt utspel från de fyra alliansledarna Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra(M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kom inte på måndagens alliansseminarium, inte heller något besked om när ett eventuellt valmanifest och gemensamma utspel skall presenteras. Däremot lovade de att gemensamma utspel kommer. Och alla betonade hur viktigt allianssamarbetet var.

Framför allt Maud Olofsson pekade på hur viktigt det är att vara bra förberedd inför ett regeringsskifte. Det gör att regeringen blir starkare och slipper lösa konfliktfrågor i regeringsposition, vilket är mycket svårare än i opposition. Här var regeringen 2006-2012 mycket bättre än de övriga två, där det fanns stora konfliktfrågor som inte hade lösts innan regeringen tillträdde. Enligt Bengt Westerberg har den nuvarande S-MP-regeringen gjort samma misstag, och hamnar därför i konflikt efter konflikt.

Flera av de tidigare ministrarna pekade också på hur viktigt det är att ha en fråga som allianspartierna kan samlas kring: som valfriheten i välfärden 1991 och kampen mot utanförskapet 2006. Dagens alliansledare menade att integration av nyanlända och trygghet (till exempel när det gäller polis och försvar) kan vara de frågor som allianspartierna samlas runt 2018.

Något gemensamt utspel från de fyra alliansledarna kom dock inte på seminariet, inte heller något besked om när ett eventuellt valmanifest och gemensamma utspel skall presenteras. Däremot lovade de att gemensamma utspel kommer. Och alla betonade hur viktigt allianssamarbetet var och hur bra partiledarna kom överens på det personliga planet.

Det är bra. Allianspartierna har fortfarande väldigt mycket gemensamt och vinner på att gå till val 2018 som ett gemensamt regeringsalternativ. Å andra sidan är det svårt att se hur alliansen skall kunna bilda regering efter valet. Även om allianspartierna blir större än de rödgröna så lär de inte få egen majoritet. Alla fyra alliansledarna upprepade vid seminariet att ett samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet.

Allt talar för att Stefan Löfven får avgå som statsminister efter valet, eftersom inte heller de rödgröna får egen majoritet. Men vad händer sedan? Den tågordning som Decemberöverenskommelsen lade fast finns ju inte längre.

En förberedelse för detta borde också ingå i förberedelserna inför valet 2018. Men denna knäckfråga var det bara Bengt Westerberg som tog upp vid alliansseminariet.

Mer läsning

Annons