Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen blir mat viktigt för svenskt jordbruk

Det är bra att det nu finns politisk enighet om att det svenska jordbruket inte bara är viktigt för miljön och öppna landskap, utan att jordbruket också är viktigt för att producera mat. Men det räcker inte med att sätta upp mål för ökad svensk matproduktion, det krävs konkreta förslag för att uppnå målen.

Annons

Svenskt jordbruk har länge varit styvmoderligt behandlat av politikerna. Få partier har ansett jordbruket som viktigt.

Hårdraget kan man säga att jordbrukets roll ansetts vara att vara miljövänligt och hålla landskapet öppet. Det svenska jordbrukets konkurrenskraft internationellt sett har inte varit speciellt viktig, inte heller hur mycket mat svenska bönder producerar.

Fler har börjat inse att det är fel att svensk miljövänlig matproduktion slås ut och ersätts med importmat som inte producerats lika miljövänligt.

Det här har gjort att lönsamheten för de svenska bönderna ofta varit dålig. Många har fått ge upp, inte minst mjölkbönder. Samtidigt har importen av mat ökat kraftigt.

Men nu kanske det har vänt. Fler har börjat inse att det är fel att svensk miljövänlig matproduktion slås ut och ersätts med importmat som inte producerats lika miljövänligt.

Fler har insett att svenska bönder har svårt att konkurrera om de betalar högre skatter än bönder i andra länder.

Dessutom har den säkerhetspolitiska situationen förändrats kraftigt de senaste åren. Det är inte längre orimligt med ett stopp för import av mat. Det har därför blivit mycket viktigare att Sverige kan bli självförsörjande på mat.

På måndagen presenterade S-MP-regeringen sin livsmedelsstrategi. Den har brett stöd i riksdagen eftersom den bygger på en överenskommelse mellan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.

Strategin skall vara en plattform för svensk livsmedelspolitik fram till 2030. Och den innebär en stor förändring. Bland annat sägs tydligt att målet är att svensk livsmedelsproduktion skall öka, vilket det tidigare inte funnits någon enighet om. Det sägs också att lönsamheten inom djurproduktionen måste öka, så att andelen svensk kött som konsumeras ökar.

Dessutom bör den offentliga upphandlingen av livsmedel styra mot att motsvara samhällets ambitioner inom djurskydd och miljö.

Det här är bra. Det är nya och positiva signaler för det svenska jordbruket. Jordbruket är inte längre bara viktigt för miljön, utan nu skall det också bli viktigt att jordbruket producerar mat. Detta låter självklart, men hittills har det bara funnits miljömål för det svenska jordbruket, och inte mål för hur mycket som skall produceras.

Jordbruket är inte längre bara viktigt för miljön, utan nu skall det också bli viktigt att jordbruket producerar mat. Detta låter självklart, men hittills har det bara funnits miljömål för det svenska jordbruket, och inte mål för hur mycket som skall produceras.

Men det räcker inte med signaler. Det krävs också konkreta förslag för att uppnå målen. Och där är det tyvärr tomt än så länge. Enligt regeringen kommer målen senare, i en handlingsplan.

Risken är dock stor att den handlingsplanen blir tunn. Det är svårt att tro att S-MP-regeringen vill genomföra de skattesänkningar och avregleringar som krävs för att nå målen i livsmedelsstrategin.

Om svensk matproduktion skall öka måste svenska bönder få samma skatter och avgifter som bönder utomlands. Detta kräver skattesänkningar på till exempel diesel. Just nu planerar regeringen i stället för nya skatter som drabbar svenskt jordbruk, främst den så kallade kilometerskatten, som slår hårt mot den lastbilstrafik som landsbygden är så beroende av.

Det är bra att S-MP-regeringen nu tycker att det viktigt med svenskt jordbruk och att svensk livsmedelsproduktion skall öka. Men nu krävs det konkreta åtgärder för att nå detta mål. Frågan är om S-MP-regeringen är beredd till detta.

Mer läsning

Annons