Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faktoriet, glasbur eller inte?

Annons
Mats Wedberg har hela tiden framställt glasburen som genomskinlig så att fasaden ska synas igenom glaset, han har använt glasburen utanför biblioteket som exempel, men glömmer att säga att den är tom, skriver insändarskribenten. Foto: Privat

Nu har ärendet rullat på genom många insändare och debattinlägg i NT.

Alla insändare har varit emot den glasbur som förfular byggnaden. Främst skrivet av Ulf Zettersten arkitekt KKH (Mejan) och Gunnar Parment arkitekt KTH som båda säger att en invändig lösning är fullt genomförbart. Även den antikvariska konsult (Tyrens) som anlitades förordade en invändig lösning som första alternativ.

Även Gunnar Hellström (morfar Gunnar) och Per Börjesson (L) har skrivit kritiska inlägg mot glasburen,

Mats Wedberg har hela tiden försvarat sitt egenritade alternativ som skulle ge större utrymmen inomhus till den verksamhet som kommunen tänker ha där. Kommunen har ännu inte presenterat vad dom vill ha huset till. Ritningen verkar mera vara gjord för att passa hyresgästens ändamål än Roslagsmuseets behov.

Mats Wedberg har hela tiden framställt glasburen som genomskinlig så att fasaden ska synas igenom glaset, han har använt glasburen utanför biblioteket som exempel, men glömmer att säga att den är tom. Där finns inget trapphus och ingen hiss. Ingen tror väl att även trappan eller hissen med maskineri är genomskinligt.

Vad än värre är att Mats Wedberg påstår att ett invändigt trapphus kräver stora rivningar och att brandväggar måste byggas. Men han berör inte de stora rivningar av fasaden som måste göras för att komma in på övervåningen från trapphuset i glasburen.

Ovanför den förra entrén måste taket, fönstret och bröstningen till fönstret tas bort. Takfoten måste tas bort till golvnivå på övervåningen. Är inte detta en större rivning än det som behöver göras invändigt?

Det sades inledningsvis att huset skulle vara lätt att återställa om någon senare skulle vilja ta bort glasburen, Ska man då spara det tegel som måste tas bort och spara.

Nej, bygg ett invändigt trapphus med hiss och bespara oss denna bur som kommer förfula hela Engelska parken och den omkringliggande miljöns samlade kulturvärden.

Lennart Tegenborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons