Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill verkligen Sverigedemokraterna elevernas bästa?

Frågan är om Sverigedemokraterna verkligen har elevernas bästa framför sig när de hävdar att ”trygghet och tradition” är vägen framåt för Norrtäljes skolor. Kanske är det snarare andra intressen de värnar, frågar Anton Thorell.

Annons

I NT den 23 oktober kan man läsa att några manliga företrädare från Sverigedemokraterna minsann tänker följa valresultatet i den kommande folkomröstningen om småskolor och landsbygdsprogram om ja-sidan vinner. De hävdar att de i så fall vill öppna upp alla nedlagda skolor om elevunderlag finns.

Det finns många saker att diskutera i debattartikeln, bland annat att sverigedemokraterna hävdar att det är av ”trygghet och tradition” de vill öppna de små skolorna.

Det kan vara ledsamt att se att en så central del som skolan försvinner från ens ort. Men ibland behöver nostalgin läggas åt sidan till förmån för en god utveckling, skriver Anton Thorell.

Men först: Om det nu inte finns elevunderlag, hur planerar Sverigedemokraterna då att ”följa” omröstningen? Tvinga barn och lärare till skolbyggnaderna? Att lova väljarna det som passar för stunden, genomförbart eller ej, är inget problem för Sverigedemokraterna. De vet ju att de ändå inte kommer stå med ansvaret i slutändan. Skönt för dem.

Sedan undrar jag om de har belägg för att elever blir tryggare i en skola som ligger fem kilometer bort med fem elever i, än i en skola med 50 elever som ligger en och en halv mil bort? För en trygg skolmiljö tror jag snarare att lärare, fritidsledare och föräldrar spelar en viktigare roll än vad avstånd till skolbyggnaden och antalet elever däri gör.

Till sist undrar jag om få klasskamrater, och den påstådda trygghet detta ger, verkligen är det eleverna behöver mest? Jag tror istället på engagerade, proffsiga lärare som finns nära eleverna, klasskamrater i samma ålder och kunskapsnivå, och närhet till specialundervisning för de som behöver. Men för SD-männen kommer detta i andra hand, efter ”trygghet och tradition”.

Frågan är om Sverigedemokraterna verkligen har elevernas bästa framför sig när de hävdar att ”trygghet och tradition” är vägen framåt för Norrtäljes skolor. Kanske är det snarare andra intressen de värnar?

Är man lite cynisk kan man misstänka att Sverigedemokraterna ser småskoledebatten som ett tillfälle att fiska sympatier från några som inte direkt berörs av skolfrågor. Det är nog inte barnfamiljerna – som ju i hög grad valt bort de allra minsta skolorna – som Sverigedemokraterna försöker locka med sitt budskap.

Och det är klart att det kan vara ledsamt att se att en så central del som skolan försvinner från ens ort. Men ibland behöver nostalgin läggas åt sidan till förmån för en god utveckling. Det viktiga här är faktiskt inte att det finns en skola i varje by, utan att en välfungerande skolgång erbjuds barnen.

Det behövs satsas på kompetenta lärare, moderna undervisningsmetoder, bra skolmiljö och speciallärare till de som behöver extra hjälp i de skolor som nu drivs. Istället för att gå tillbaka till det som var. Vad det gäller landsbygdsprogrammet så kommer det snart vara klart att tillämpas, oavsett röstresultat. Så rösta nej i omröstningen, för elevernas skull - inte någon annans.

Anton Thorell (C)

Läs fler debattartiklar om folkomröstningen:

Ett ja behöver inte betyda att nedlagda skolor öppnas

Folkomröstningen är en kraftig signal till de politiska partierna

Roop tänker följa resultatet av folkomröstningen

Vi kommer helt att följa folkomröstningens resultat

Vårt parti tänker följa resultatet av folkomröstningen

Centerpartiet tänker köra över folkets åsikt

Lyssna på människor innan besluten fattas

Därför röstade C nej till en folkomröstning

Frågan i folkomröstningen bör skrivas om

Vi stöder människors vilja att bli lyssnade till

Olyckligt med folkomröstning

De har försökt hindra ­folkomröstningen

Hur skall folkomröstningen tolkas?

ROOP bekänner färg

Medborgarinflytandet satt på undantag även i Norrtälje

Folkomröstningen går inte att tolka – slöseri med pengar

Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons