Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha en öppen och välkomnande folkkyrka

Med en röst på Socialdemokraterna i kyrkovalet får man företrädare som står för en öppen och välkomnande folkkyrka, alla människors lika rätt och som kämpar för en bra arbetsmiljö för kyrkans anställda och förtroendevalda, skriver fem socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet.

Annons

Vill du att Svenska kyrkan ska vara en öppen och välkomnande folkkyrka som står upp för allas lika värde och som är en god arbetsgivare för alla sina anställda? Då är det viktigt att du röstar i kyrkovalet den 17 september.

För oss socialdemokrater är det självklart att Svenska kyrkan ska stå upp för HBTQ-personers rätt och mot islamofobi, antisemitism och kvinnoprästmotstånd. I en tid där populismen och extremismen ökar i samhället och mörka krafter ställer grupper mot varandra är det viktigt att vi har en kyrka som inte ställer människor mot varandra. Som en del i detta är det för oss även självklart att Svenska kyrkan ska ha god och stark dialog med andra trossamfund.

Vill du att Svenska kyrkan ska vara en öppen och välkomnande folkkyrka som står upp för allas lika värde och som är en god arbetsgivare för alla sina anställda? Då är det viktigt att du röstar i kyrkovalet den 17 september, skriver fem socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet.

I en tid där även klyftorna ökar och den sociala utslagningen är stor är det också viktigt att Svenska kyrkans diakonala och sociala arbete fortsätter att utvecklas. För dem som fallit igenom eller inte omfattas av välfärden och det sociala skyddsnätet ska kyrkan finnas där.

Vad gäller frågan om ekonomiskt utsatta så är det för oss socialdemokrater även självklart att en öppen och välkomnande folkkyrka inte ska ha avgifter i barn- och ungdomsverksamheten. Detta innebär även att konfirmationsverksamheten ska vara avgiftsfri. Kyrkans verksamhet ska inte vara stängd för barn och ungdomar från ekonomiskt utsatta familjer, utan ska tvärtom finnas till hands för alla barn och ungdomar oavsett ekonomiska förutsättningar.

För att Svenska kyrkan ska kunna vara den positiva kraft i samhället som vi socialdemokrater vill att den ska vara så måste den samtidigt sträva efter att vara den bästa arbetsgivaren. Några av de punkter vi socialdemokrater pekat ut på arbetsmiljösidan inför kyrkovalet är ett medvetet genusperspektiv på arbetsplatserna, förstärkt systematiskt arbetsmiljöarbete, bra anställningsformer, minimering av vikariat och allmän visstid, högre andel heltidstjänster och kompetensutveckling för samtliga medarbetare.

Med en röst på Socialdemokraterna i kyrkovalet får man företrädare som står för en öppen och välkomnande folkkyrka, alla människors lika rätt och som kämpar för en bra arbetsmiljö för kyrkans anställda och förtroendevalda.

Kristina Drotz (S), kandidat till Uppsala stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i Roslagens östra pastorat

Lars Sundberg (S), kandidat till kyrkofullmäktige i Roslagens östra pastorat

Kerstin Sjölund (S), kandidat till kyrkofullmäktige i Roslagens västra pastorat

Marcus Granström (S), ordförande för Tro och Solidaritet i Norrtälje och kandidat till Uppsala stiftsfullmäktige

Catharina Erdtman (S), kandidat till kyrkomötet, Uppsala stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i Roslagens östra pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons